Foto: DELFI Aculiecinieks
Divas trīs nedēļas - šādu termiņu, lai atgrieztos vecajās sliedēs, sev noteikusi gan radiostacija "Radio101", gan laikraksts "Telegraf", kuru līdzekļi patlaban ir iesaldēti Latvijas Krājbankas kontos. Abi mediji plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par to iespējamo saistību ar Krājbankas mātes bankas "Snoras" bijušo lielāko akcionāru Vladimiru Antonovu dēvē par spekulācijām un norāda, ka viņi ir tādā pašā situācijā kā citi uzņēmumi, kuriem ir konti krīzes skartajā Krājbankā, otrdien vēsta laikraksts "Diena".

"Radio 101" valdes priekšsēdētājs Edgars Mencis saka, ka viņu klausītājus tas neietekmēs. Savukārt "Telegraf" galvenais redaktors, kurš pirms nedēļas apgalvoja to pašu, taču no pirmdienas avīze piecu dienu vietā iznāks divas reizes, saviem abonentiem sola atdot naudu.

"Jā, mēs viņiem rakstīsim vēstuli, un man šķiet, ka viņi saprot grūtības," uz jautājumu, vai "Telegraf" lasītājiem tiks atmaksāta nauda par nesaņemtajiem laikraksta numuriem, atbild galvenais redaktors Andrejs Švedovs. Krājbankā iesaldētie līdzekļi "Telegraf" neļauj pilnībā norēķināties ar tipogrāfiju, tādēļ laikraksta iznākšana samazināta uz divām reizēm nedēļā.  

Pērn portālā "Pietiek.com" izskanējušo, ka "Telegraf" pēc pārdošanas, iespējams, nonācis Antonova rokās,  Švedovs dēvē par Lato Lapsas, bijušā "Telegraf" valdes locekļa, apgalvojumu. "Zinu, ka avīze šobrīd pieder "News media group". Viss, ko es zinu," saka galvenais redaktors.

"Pagaidām nav skaidrs, kā tas attīstīsies un tā tālāk, bet, protams, mums nav kaut kāda traģēdija," laikrakstam atzinis Mencis. Cik daudz "dzīvās naudas" palicis iesaldētajā kontā, viņš nevēlas atklāt, taču norāda, ka "Radio 101" saņēmis vairākus piedāvājumus no skandināvu bankām, kur tuvākajā laikā atvēršot jaunu kontu.

"Radio 101" ar Krājbanku saista arī kredīts 700 000 latu apmērā.  Mencis norāda, ka to turpinās atmaksāt, līdzko zinās, kam jāpārskaita līdzekļi.

Jau ziņots, ka FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

"Krājbankas" noguldītājiem valsts garantētās atlīdzības  izmaksās valstij piederošā "Citadeles" banka. Valsts garantēto noguldījumu izmaksu "Citadele" sāks nākamajā otrdienā, 29.novembrī.

Pirmdien FKTK plāno tiesā iesniegt "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas pieteikumu.

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valdeatzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!