Foto: DELFI Aculiecinieks
Jelgavā, Uzvaras parka teritorijā atrodas Johana Berlica 1818.gadā projektētā grāfa Mēdema muiža. Izpildīta labākajās tā laika Eiropas arhitektūras tradīcijās šī celtne skaitās viena no ievērojamākajām vietām pilsētā.

Kristofs Johans Frīdrihs fon Mēdems, saukts Žanno Mēdems, būvējot muižu tajā paredzēja arī istabu savai māsai Dorotejai, kas vēlāk kļuva par pēdējā Kurzemes hercoga Pētera Bīrona sievu, bet tobrīd vēl bija jauna un koķeta madāma. Arhitekts Karls Frīdrihs Šinkels, plānojot šo istabu, tieši tāpēc tajā izvietoja daudz spoguļu, lai Doroteja visur varētu redzēt sevi. Diemžēl 1821.gadā viņa nomira un muižas lepnums tā arī netika pielietots plānotajam mērķim.

Klasicisma manierē celtā ēka šobrīd ir privātīpašums un nav atvērta apmeklētājiem. Kompleksa stāvokli var vērot tikai no ārpuses.

Jācer, ka reiz muižas fasāde un tās iekštelpas tiks uzpostas, un jelgavnieki patiesi varēs lepoties ar vienu no skaistākajām pilsētas celtnēm.


Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus.  Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties un kļūstiet par 'DELFI Aculiecinieka' autoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!