Foto: morgueFile
Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Virusoloģijas laboratorijas dati liecina, ka masveida bērnu saslimšanu Āgenskalna sākumskolā izraisījis norovīruss, informē LIC direktora vietniece laboratorijas jautājumos Jeļena Storoženko.

LIC informē, ka turpinās epidemioloģiskā izmeklēšana, tāpat pārbaudīts, vai infekcija nav saistīta ar dizentēriju vai salmonelozi. Šīs aizdomas nav apstiprinājušās.

Centrs norāda, ka norovīruss ir ļoti lipīgs izraisītājs un ar to var viegli inficēties, it īpaši, ja netiek ievērota personiskā higiēna. Cilvēka organismā norovīrusi vairojas zarnu traktā un izdalās ar izkārnījumiem vai ar vemšanu. Slimības simptomi parasti parādās 24-48 stundu laikā pēc inficēšanās, un slimība, vieglākos gadījumos, ilgst vienu vai divas dienas. Slimības raksturīgākās klīniskās pazīmes - slikta dūša, vemšana, caureja, sāpes vēderā, arī galvassāpes un neliels drudzis. "Smaga slimības gaita un komplikācijas ir retas," pastāstīja LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs, norādot, ka norovīrusu izraisīto akūtās zarnu infekcijas saslimšanu ārzemju plašsaziņas līdzekļos bieži nosauc arī par "ziemas vemšanas slimību".

LIC jau iepriekš vēstījis, ka norovīrusu infekcijai raksturīga aktīva izplatība rudens un ziemas periodā, tad tiek reģistrēti gan atsevišķi saslimšanas gadījumi, gan plaši uzliesmojumi, tostarp izglītības iestādēs.

Perevoščikovs norāda, ka visbiežāk norovīruss izplatās tiešā kontakta ceļā no personas uz personu, kā arī ar inficēto koplietošanas priekšmetu starpniecību. Nereti inficēšanās notiek, lietojot uzturā ūdeni vai pārtiku, kuru gatavošanas laikā inficējis slims, pārtikas apritē iesaistīts darbinieks, arī tāds, kuram slimība norit vieglā formā vai bez simptomiem. Imunitāte pret norovīrusu slimību nav ilgstoša, iespējama atkārtota inficēšanās. Tāpēc ir ļoti svarīgi mazgāt rokas un ievērot citus higiēnas pasākumus, brīdina infektologi.

Norvavīrusu izraisītās slimības profilaksei LIC speciālisti iesaka stingri ievērot personīgo higiēnu, rūpīgi mazgāt un dezinficēt priekšmetus, ar kuriem slimajai personai bijusi saskare. Personas ar zarnu infekcijas slimību pazīmēm nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu pagatavošanu, uzglabāšanu un transportēšanu. Ja jums ir slimības pazīmes, tad nekavējoties jāizsauc ģimenes ārsts, kurš noteiks turpmāko ārstēšanās gaitu.

Epidemiologi atgādina, ka arī sasirgušā ģimenei un arī pašam saslimušajam jāapzinās, ka neizārstējoties un neievērojot piesardzības pasākumus, tiek apdraudēta visu apkārtējo veselību un viņi tiek pakļauti inficēšanās riskam.

Jau vēstīts, ka Āgenskalna sākumskolā pēc izskanējušajām ziņām par masveida saslimšanu ar zarnu infekciju otrdien neieradās 201 no 557 skolas audzēkņiem. LIC informēja, ka oficiāli reģistrēti 14 saslimšanas gadījumi – trīs bērni ārstējas slimnīcā, par pārējiem ziņojuši ģimenes ārsti. Tomēr saslimušo skaits varētu būt lielāks, jo daļa bērnu, iespējams, ārstējas mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!