Latvijas Malakologu biedrība par 2012. gada gliemi izvēlējusies sarkano kailgliemezi (Arion rufus), liecina biedrības informācija portālā "Dabas dati".

Sarkanais kailgliemezis ir viens no lielākajiem Latvijas gliemežiem. Tā izstiepta ķermeņa garums var būt 10 – 15 centimetri (ļoti reti līdz 20 centimetriem). Ķermeņa krāsojums no oranža līdz ogļu melnam. Gļotas uz ķermeņa bezkrāsainas, kairinot tiek izdalītas gļotas ar dzeltenīgu nokrāsu. Mazuļiem ir sānu joslas, kuras pieaugot izzūd.

Dzīvnieka dzīves cikls ir apmēram gads. Dzimumbriedumu sarkanā kailgliemeža īpatņi sasniedz augusta vidū, septembrī, kad arī ir iespējams novērot to vairošanos. Dzīvnieki dzīves laikā pārojas vairākas reizes ar dažādiem partneriem, bet var dēt arī pašapaugļotas olas. Parasti vienā dējumā ir ap 60 olām, bet var būt arī dējumi no divām vai pat 120 olām. Olas tiek dētas septembrī, oktobrī. To attīstība ilgst aptuveni trīs nedēļas.

Sarkanais kailgliemezis Latvijā ir reti sastopams un trūkst informācija par šīs sugas izplatību Latvijā. Pagaidām ir zināma tikai viena šīs sugas atradne Kurzemē. Latvijā ir konstatēts sarkanajam kailgliemezim ārēji ļoti līdzīgais Spānijas kailgliemezis (Arion lusitanicus), kas ir invazīva un agresīva suga.

Vietās, kur parādās šī suga, izzūd sarkanais kailgliemezis, kas ir vietējā suga un nav lauksaimniecības kultūru kaitēklis. Vēršot cilvēku uzmanību uz sarkano kailgliemezi, ir iespējams iegūt informāciju arī par Spānijas kailgliemeža izplatīšanās tempiem Latvijā.

Lielie kailgliemeži cilvēku uzmanību piesaista bieži, tādēļ biedrība aicina ziņot par novērojumiem un ievietot fotogrāfijas portālā dabasdati.lv. Nespeciālistiem šīs abas sugas ārēji praktiski ir neatšķiramas. Tāpēc biedrība iesaka atrasto kailgliemezi ievietot traukā ar zaļumiem un gaisa piekļuvi un dažu dienu laikā atgādāt to uz Latvijas Dabas muzeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!