Foto: stock.xchng

Iepriekšējā nedēļā gripas izplatība pieaugusi, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotie dati. LIC epidemioloģe Raina Nikiforova pastāstīja, ka šobrīd Latvijā ar gripu slimo vidēji četri cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju.

Ar gripu saslimušo gadījumu iepriekšējā nedēļā reģistrēts Daugavpilī (12 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju) un Rīgā (6 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju).

LIC direktora vietniece Jeļena Storoženko informēja, ka aizvadītajā nedēļā LIC laboratorijā izmeklēti 171 personas klīniskie paraugi, no tiem deviņos (5,3%) noteikti gripas vīrusi: astoņi A tipa gripas vīrusi un viens B tipa gripas vīruss (iepriekšējā nedēļā - 7 A tipa gripas vīrusi). Līdz ar to kopš gripas sezonas sākuma reģistrēts 31 laboratoriski apstiprināts gripas gadījums.

Medicīnas iestādes ziņo, ka šā gada trešajā nedēļā stacionēti pieci pacienti ar aizdomām par gripu un viens pacients ar gripas izraisītu pneimoniju.

Gada otrajā nedēļā bija hospitalizēti trīs pacienti ar gripu un septiņi - ar gripas izraisītu pneimoniju (Rīgā).

Infektologi uzskata, ka gripa, kas ir ļoti lipīga infekcija, turpinās izplatīties nākamajās nedēļās un, iespējams, ka epidemioloģisko slieksni - 100 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju –gripa varētu sasniegt februārī.

Ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām (AAEI) ambulatorajās iestādēs vērsušos pacientu skaits (1240 uz 100 000 iedzīvotāju), salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu (1115 uz 100 000 iedzīvotāju), pieaudzis vidēji par 11%.

Saslimstība ar AAEI palielinājusies astoņās monitoringā iesaistītajās pilsētās– Gulbenē, Ventspilī Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Rīgā un Valmierā. Visaugstākā saslimstība bija Jūrmalā (2015gadījumi), Rīgā (1341 gadījums), Jelgavā (1310 gadījumi) un Rēzeknē (1206 gadījumi).

Mediķi atgādina, ka gripa sākas pēkšņi ar paaugstinātu temperatūru, pat līdz 39 - 40 grādiem, galvassāpēm, laušanas sajūtu kaulos un muskuļos, sausu klepu. Tai var būt arī nopietnas komplikācijas, tādas kā bronhīts, pneimonija, vidusauss iekaisums, miokardīts u.c.

Gripas infekcijas avots ir slimais cilvēks. Tam klepojot, runājot, šķaudot, apkārt veidojas aerosola mākonis, kas satur augstu vīrusu koncentrāciju. Pēc nošķaudīšanās vīrusi var izplatīties pat sešu metru attālumā. Veselais cilvēks inficējas, ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusus vai lietojot priekšmetus, uz kuriem atrodas slimā cilvēka deguna un rīkles sekrēti. Tādēļ ir ļoti svarīgi ievērot profilakses pasākumus kā pašam saslimušajam, tā apkārtējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!