Foto: F64

Valsts prezidents Andris Bērziņš vēlas mainīt valsts pārvaldi, veidojot mazāku izpildvaru ar lielākām pilnvarām un, iespējams, pat samazinot Saeimas deputātu skaitu un piesaistot to iedzīvotāju skaitam.

Prezidents otrdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" stāstīja, ka aicinās ekspertus un zinātniekus izstrādāt konkrētus priekšlikumus, kā pārvaldīt mazu valsti ar diviem miljoniem iedzīvotāji, kā izveidot jaunu "politiski – administratīvu" sistēmu, par kuras ieviešanu, viņaprāt, pašreizējie politiskie spēki varēs vienoties.

Prezidents klāstīja, ka uz šādu ierosinājumu viņu pamudināja daudzas iedzīvotāju vēstules par politiķu bezatbildību, nepildītiem solījumiem un neefektīvu darbu. Viņš atzina, ka, iespējams, tāda neapmierinātība bija arī iepriekš, taču iepriekš viņš iedzīvotāju vēstules nelasīja, bet "tagad es to redzu".

Prezidents uzsvēra, ka ir jāstiprina valsts pārvalde, kurai jābūt mazākai, un veidotai pēc "citiem principiem", jo pašlaik valsts pārvaldi neveido profesionāļi, kā tam vajadzētu būt.

Pēc prezidenta domām, varētu arī noteikt Saeimas deputātu skaitu proporcionāli valsts iedzīvotāju skaitam, piemēram, ja valstī ir 2,5 miljoni iedzīvotāju, Saeimā būtu 100 deputāti, bet, ja tikai divi miljoni iedzīvotāju, tad parlamentā būtu vairs tikai 80 deputāti. Prezidents gan uzsvēra, ka parlamentārā sistēma Latvijā noteikti jāsaglabā un deputātu skaits nav svarīgākais no viņa priekšlikumiem valsts pārvaldes uzlabošanai.

Prezidents arī pauda cerību, ka 11.Saeimas politiskie spēki spēs vienoties par reformām un "šī Saeima pieņems kaut ko vērtīgāku". Prezidents arī atzina, pašreiz Saeimā pārstāvētie politiķi var izveidot labāku valsti, jo "viņi ir ieinteresēti", bet līdz šim neesot spējuši to izdarīt, jo parlamentā "ir 50 uz 50" un "neko nevar iekustināt" – valdošajām koalīcijām Saeimā ir tikai neliels pārsvars un tas bremzējot reformu ieviešanu, jo daudziem svarīgiem lēmumiem nepieciešams divu trešdaļu deputātu atbalsts.

Jau ziņots, ka Bērziņš pirmdien nosūtītā vēstulē pārējām Latvijas augstākajām amatpersonām un politiskajām partijām norāda, ka pašlaik spēkā esošā Latvijas valsts pārvaldības kārtība un attiecības starp valsts varas atzariem, tai skaitā starp valsti un pašvaldībām "nodrošina ideālu varas līdzsvaru, bet nenodrošina attīstību", un aicina sākt darbu pie jauna valsts pārvaldības modeļa izstrādes.

Prezidents atzīst, ka pagājušās nedēļas diskusijās un sarunās ar politiskajām partijām gūtā informācija "rada bažas, ka šajā Saeimas sasaukumā mazinājusies konstruktīvas sadarbības gaisotne starp politiskajiem spēkiem". "Līdzās tam aizvien aktuālas ir politiķu novilktās "sarkanās līnijas", kuru pārspīlēta uzturēšana kļūst par nepārvaramu barjeru turpmākai valsts attīstībai un ietekmē tās nākotnes izaugsmes izredzes," vēstulē norāda Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!