Foto: stock.xchng
Rīgā narkotikas ir pamēģinājis katrs otrais 15 līdz 34 gadus vecais vīrietis, teikts Nacionālā veselības dienesta publicētajā pētījumā par atkarību izraisošo vielu lietošanas izplatību Latvijas iedzīvotāju vidū 2011.gadā.

Pētījums autori uzsver, ka nepieciešams pievērst pastiprinātu uzmanību narkotiku izplatības apkarošanai Rīgā, kur īpaši satraucoši ir rādītāji par narkotiku lietošanu jauniešu vidū.

Kopumā kādas no nelegālajām narkotiskajām vielām dzīves laikā ir pamēģinājuši 14,3% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem. Tomēr vairāk narkotiku lietošana ir izplatīta jauniešu vidū - narkotiskās vielas dzīves laikā ir pamēģinājuši 22,9% respondentu vecumā no 15 līdz 34 gadiem, bet starp iedzīvotājiem vecumā no 35 līdz 64 gadiem narkotikas ir lietojuši 7,8% aptaujāto.

Rīgā narkotikas ir lietojuši 24% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem, savukārt citās republikas nozīmes pilsētās narkotikas pamēģinājuši 12% līdz 13% respondentu, bet pēdējā gada laikā tās lietojuši 3% līdz 4%, kas ir gandrīz uz pusi mazāk nekā Rīgā.

Mazpilsētās narkotikas pamēģinājušo skaits ir vēl mazāks - 10%, taču pēdējā gada laikā narkotikas lietojušo skaits ir līdzīgs tam, kāds tas ir republikas nozīmes pilsētās. Laukos joprojām narkotiku lietotāju skaits ir viszemākais - tās pamēģinājuši tikai 9% un pēdējā gada laikā lietojis tikai 1% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem.

Pētījuma autori gan norāda, ka pēdējo gadu laikā narkotikas pamēģinājušo skaits dažādās apdzīvotajās vietās ir vienmērīgi samazinājies. Turklāt būtiski, ka narkotiku pamēģināšanas un lietošanas samazinājums noticis tieši uz jaunākās vecuma grupas rēķina, kurā par pieciem procentpunktiem samazinājies narkotikas pamēģinājušo skaits un par četriem procentpunktiem - neseno lietotāju skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!