Foto: F64

Biedrība "Mozaīka", kas 2.jūnijā pieteikusi Rīgā seksuālo minoritāšu gājienu un pasākumu Vērmanes dārzā, uz praidu uzaicinājusi arī tiesībsargu Juri Jansonu, pastāstīja biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina.

"Tiesībsargs bieži sūdzas, ka cilvēkiem nav informācijas par Tiesībsarga biroju un cilvēki nezina, kur vērsties par diskriminācijas un citiem jautājumiem, mēs piedāvāsim tiesībsargam Baltijas praida laikā uzrunāt tos cilvēkus, kuri ir vieni no visvairāk diskriminētākajām grupām Latvijā," pavēstīja Garina.

Tiesībsargs aicināts uz pasākumu Vērmanes dārzā, kas paredzēts pēc gājiena pa Rīgas centru.

"Piedāvāsim Vērmanes dārzā bezmaksas telti. Aicināsim nākt runāt un sadarboties, tas ir mūsu abpusējās interesēs. Praids ir ideāls gadījums, kur izpausties," uzskata "Mozaīkas" līdere.

Biedrības pārstāvei bija grūti prognozēt, kā sadarbība ar Tiesībsarga biroju veidosies nākotnē. "Mozaīka" ir publiski kritizējusi tiesībsargu par, viņuprāt, viņa nevēlēšanos risināt neērtus jautājumus, kas saistīti ar biedrības centieniem panākt Latvijā viendzimuma pāru partnerattiecību reģistrāciju.

Tiesībsargs ir ierosinājis vairākas izmaiņas likumos, kas skar cilvēkus, kuri nedzīvo laulībā. Viņš uzskata, ka priekšlikumi vērsti arī uz kopā dzīvojošo viena dzimuma personu tiesisko aizsardzību.

Tieslietu ministrija vairākus ierosinājumu atzinusi par pamatotiem, bet citus noraidījusi.

Pacientu tiesību aizstāvības jomā jau tagad Pacientu tiesību likums paredzot regulējumu, kā cita persona var piedalīties lēmumos par ārstēšanās procesu – ar pilnvarojumu, tomēr Veselības ministrija ir apliecinājusi gatavību sākt diskusiju par precizējumiem.

Finanšu ministrija nav iebildusi pret grozījumu veikšanu publisko iepirkumu jomas normatīvajos aktos, ja tiek izstrādāta jauna radinieka definīcija. Vienlaikus ministrija norāda, ka radniecībai ir jābūt pārbaudāmai, pretējā gadījumā attiecīgo normu precizējumi būs deklaratīvi un praktiski nesasniegs mērķi.

Saistībā ar atteikšanos liecināt tiesā TM minējusi, ka jau tagad likumos ir iekļauti ģimenes locekļi un personas, ar kurām pārkāpējam ir vienota saimniecība, tomēr atzīts, ka likumos iekļautās normas ir interpretējamas. Tādēļ būtu jānosaka vienotas procesuālas garantijas personām, kurām ir kopīga saimniecība, neietekmējot Satversmē iekļautā ģimenes tiesību institūta izpratni.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome lēmumu par to, vai atļaut lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" pieteikto gājienu, pieņems maija beigās.

"Mozaīka" plāno pulcēties pie nama Ģertrūdes ielā 13, bet plkst.14 doties gājienā pa Ģertrūdes ielu līdz Tērbatas ielai, tālāk pa Elizabetes ielu līdz ieejai Vērmanes dārzā pie K.Barona ielas krustojuma. Pēc tam notiks pasākums Vērmanes dārzā pie estrādes. Plānotais dalībnieku skaits ir aptuveni 650 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!