ASV Valsts departaments ceturtdien publiskoja ikgadējo ziņojumu par cilvēktiesībām pasaules valstīs pagājušajā gadā, kurā teikts, ka par lielāko cilvēktiesību problēmu Latvijā uzskatāma korupcija.

Tiek uzskatīts, ka korupcija ir visos valsts pārvaldes līmeņos, sacīts ziņojumā.

Tajā arī norādīts, ka apstākļi ieslodzījuma un īslaicīgas aizturēšanas vietās joprojām ir slikti, lai gan valdība cenšas tos uzlabot. Problēmas ir saistītas gan ar neadekvātiem apstākļiem ieslodzījuma vietās, gan ar cietumsargu sliktu izturēšanos pret ieslodzītajiem, teikts ziņojumā.

ASV Valsts departaments arī vērš uzmanību uz faktu, ka Latvijā problēma ir vardarbība pret sievietēm, tostarp izvarošana un vardarbība ģimenē, par ko nepietiekami tiek ziņots policijai.

Ziņojumā uzsvērts, ka citas cilvēktiesību problēmas ir policistu slikta izturēšanās pret aizturētajiem, ilgi pirmstiesas apcietinājuma periodi, tiesas prāvu kavēšanās, politiska iejaukšanās valstij piederošajos plašsaziņas līdzekļos, kā arī administratīvie šķēršļi publiskām demonstrācijām un netradicionālajām reliģiskajām grupām.

Nepilsoņi, kas ir 16 procenti no valsts pieaugušajiem iedzīvotājiem, tiek naturalizēti lēnā tempā un nepiedalās vēlēšanu procesā. Citas problēmas, kas fiksētas pagājušā gada laikā, ir neefektīvs Tiesībsarga birojs, sekstūrisms, antisemītisma incidenti, cilvēku kontrabanda un seksuālo minoritāšu sociālā diskriminācija, sacīts ziņojumā.

Tajā piebilsts, ka varas iestādes kopumā sper adekvātus soļus, lai sodītu amatpersonas, kas pieļāvušas pārkāpumus, lai gan ir bažas par nesodāmību korupcijas lietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!