Foto: AFI

Ekspolitiķis Indulis Emsis (ZZS) Vidzemes jūrmalā attīsta lauku tūrismu, lasa biotehnoloģijas lekcijas studentiem un konsultē privāto biznesu, atklāja Emsis.
Viņš atzina, ka politikā pavadītais laiks pieradinājis pie tā, ka nevar darboties vienu interešu lokā, bet jābūt "vairākiem sektoriem".

"Lasu lekcijas Latvijas Universitātes bioloģijas studentiem. Biotehnoloģijas attīstās ārkārtīgi strauji, un izkristalizējas trīs ļoti perspektīvas darbības līnijas - attīrīšanas iekārtas, atkritumu saimniecība, kā arī enerģētika - biodegviela, biomasa un biogāze. Ar šīm līnijām saistās nākamā manas darbības dimensija, jo strādāju kā biznesa konsultants iepriekš minētajos jautājumos," sacīja Emsis.

Viņš arī atzina, ka vistuvākā nodarbe tomēr ir ģimenes lauku saimniecība Vidzemes akmeņainajā jūrmalā Vitrupē, kas mantota no senčiem.

"Kopā ar sievu un meitu esam pievērsušies lauku tūrismam - senajā zvejnieku sētā iekārtota viesu māja, un klienti ir gan ārzemnieki, gan vietējie iedzīvotāji. Tāpat esam iecerējuši sākt nodarboties ar lauksaimniecību, tādēļ klāt saviem 50 hektāriem zemes esam piepirkuši vēl zemi, un nu, cerams, tās pietiks, lai varam kļūt par zaļajiem zemniekiem," sacīja Emsis.

Jautāts, vai lauksaimniecība būs perspektīva nodarbe, viņš atbildēja apstiprinoši, akcentējot, ka perspektīvākā ir multifunkcionāla saimniecība.

"Lauksaimniecība būs ļoti izdevīgs bizness, tikai daudzi vēl to nesaprot un pieļauj, ka zemi nopērk ārzemnieki. Pasaulē drīzumā iestāsies pilnīgs sabrukums jautājumos, kas skar pārtikas produktus. Ienesīgākais nodarbošanās veids laukos ir multifunkcionāla saimniecība ar skaidri izteiktu pārtikas nišas virzību. Saimniecība, kas nodarbojas ar zemkopību, lopkopību un enerģētiku. Tad ķebli no kāju apakšas neviens neizsitīs," norādīja ekspolitiķis.

Viņaprāt, ja pieder saimniecība, kur ir lopi, bet nav biogāzes, tas nav pareizs saimniekošanas veids.

"Jāsaimnieko tā, ka jābūt pārtikas produkcijas ražotājam, savukārt enerģētikai jābūt kā blakus nodarbei. Nedrīkst būt otrādi. Ja izveidosiet saimniecību tikai kā bioenerģijas ražotāju, esat pagalam un ar savu biznesu ''ielidosiet". Tas notiks tādēļ, ka lielajā enerģētikas tirgū ir ''killeri", kas tirgu veidojošajiem nevajadzīgo un traucējošo aizslaucīs ar vienu rokas vēzienu. Toties, ja ražojat pārtiku, vienmēr būs droša niša. Turklāt līdztekus pārtikai ir enerģētika, atkritumu utilizācija, paša radīts lauku mēslojums, un līdz ar to zemnieks būs stabils," rezumēja Emsis.

Emsis bijis LPSR (vēlāk LR) Augstākās Padomes un 6., 8. un 9.Saeimas deputāts. No 2004.gada 9.marta līdz 28.oktobrim bija Ministru prezidents, vadot labēji centrisku mazākuma valdību, ko veidoja Zaļo un zemnieku savienība, Latvijas Pirmā partija un Tautas partija. Tāpat Emsis bija vides aizsardzības valsts ministrs un vides valsts ministrs piecu valdību sastāvā.

No 2006.gada 7.novembra līdz 2007.gada 21.augustam bija Saeimas priekšsēdētājs.
2007.gada Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sāka pārbaudi par Emsim pazudušiem 10 000 ASV dolāru (5300 latu), un Ģenerālprokuratūra sāka kriminālprocesu par apzinātu nepatiesu liecību sniegšanu. 21.septembrī pēc kriminālprocesa sākšanas Emsis atkāpās no Saeimas priekšsēdētāja amata un nolika deputāta mandātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!