Foto: LETA

Eiropas Komisija (EK) pozitīvi vērtē Lietuvas jaunās atomelektrostacijas (AES) Visaginā projektu, paziņojis ES nodokļu un muitas savienības, revīzijas un krāpšanas apkarošanas komisārs Aļģirds Šemeta.

"Komisija ir labvēlīgi noskaņota par Visaginas AES projektu. Tādējādi komisija atvērusi durvis Lietuvas stratēģiski svarīgajam projektam, kas palīdzēs nodrošināt valsts enerģētisko neatkarību un Baltijas valstu integrāciju Eiropas enerģētikas tirgū," klāstīts Šemetas izplatītajā paziņojumā, kurā piebilsts, ka par EK viedokli ir informēta Lietuvas valdība.

EK pārstāvniecībā Latvijā aģentūru BNS informēja, ka, paužot šo viedokli, EK neuzņemas saistības finansēt atomenerģijas ražošanu Lietuvā, taču pozitīvais atzinums ir nepieciešams, lai projektam varētu saņemt aizdevumu no Eiropas Investīciju bankas.

EK atzīst, ka Visaginas AES projekts atbilst Eiropas Atomenerģijas kopienas dibināšanas projektā noteiktajiem mērķiem. Vienlaikus EK ir sniegusi specifiskus ieteikumus attiecībā uz Visaginas AES projekta ekonomisko dzīvotspēju, atbrīvošanos no atkritumiem un licencēšanas procesu, pavēstīja EK pārstāvniecībā.

Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks maija sākumā uzsvēra, ka EK vērtējums par jauno AES ir "ļoti svarīgs un būtisks".

Aprīļa beigās Sekmoks norādīja, ka pozitīvs EK vērtējums par jaunās AES būvniecības projektu ļaus Lietuvai saņemt lētākus kredītus AES vajadzībām, lai gan premjerministrs Andris Kubiļus teica, ka aizņēmumu procentu likmes būs atkarīgas arī no Lietuvas kredītreitingiem.

Tiek lēsts, ka jaunās AES būvniecība izmaksās apmēram piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu). Lietuva cer 50‒70% no šīs summas piesaistīt Japānas, ASV un Eiropas bankās. Aprēķini liecina, ka 2020.‒2027.gadā praktiski visa jaunās AES peļņa, atņemot ražošanas izmaksas, no elektroenerģijas pārdošanas tiks novirzīta kredītu atmaksai, bet no 2027. līdz 2038.gadam šim mērķim tiks atvēlēta apmēram puse no AES peļņas.

Lietuvas valdība ir iesniegusi izskatīšanai parlamentā likumprojektu paketi par Visaginas AES būvniecību.

EK lēmums gan nenozīmē finansiālu atbalstu Visaginas AES projektam, un tas arī nav juridiski saistošs, taču tas ļaus projektam saņemt aizdevumus Eiropas Investīciju bankā vai "Euratom". Komisijas pozitīvais lēmums nozīmē, ka Visaginas AES projekts atbilst "Euratom" līguma mērķiem

Ja Seims līdz jūnija beigām apstiprinās dokumentus, tad, vēlākais, līdz 28.jūnijam tiks parakstīts koncesijas līgums ar "Hitachi", kas ir izraudzīta par stratēģisko investori Visaginas AES projektam.

Sagatavošanās darbus jaunās AES būvei ir iecerēts sākt nākamgad, bet būvniecību ‒ 2014.gadā. Plānots, ka jaunā AES sāks darboties 2020.gadā.

Lietuvas valdībā apstiprinātais koncesijas līguma projekts paredz, ka Latvijai būs 20% kapitāldaļu Lietuvas jaunās AES operatorfirmā, Lietuvai un Igaunijai piederēs attiecīgi 38% un 22% kapitāldaļu, bet "Hitachi" īpašumā nonāks 20% kapitāldaļu.

Kapitāldaļu sadalījumu varētu mainīt Polijas lēmums atgriezties Visaginas AES projektā.

Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības vienošanos 2009.gada 31.decembrī tika apturēta Ignalinas AES, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK tipa reaktorus uzskata par nedrošiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!