Foto: Shutterstock
Veselības ministrija (VM), gatavojot koncepciju par alkohola patēriņa mazināšanu, atteikusies no vairākām radikālām idejām, kas alkohola tirdzniecību būtu aizliegušas benzīntankos, tirgos, valsts un pašvaldību telpās. Savukārt statistika liecina, ka iepriekš ieviestie aizliegumi un ierobežojumi nav līdzējuši - alkohola patēriņš pēdējo desmit gadu laikā pieaudzis, vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Pirms desmit gadiem – 2002. gada 14. jūnijā – Latvijā tika ieviests aizliegums veikalos pēc pulksten 22 pārdot alkoholu. Savukārt kafejnīcās, restorānos, bāros grādīgos dzērienus glāzēs vai atkorķētās pudelēs joprojām var nopirkt visu nakti.

Likumdevēji cerēja, ka tādā veidā tiks mazināts dzeršanas posts. Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka 2001. gadā viens Latvijas iedzīvotājs gadā patērēja vidēji 5,5 litrus absolūtā alkohola. 2010. gadā absolūtā alkohola patēriņš bija pieaudzis līdz 6 litriem uz vienu iedzīvotāju. Turklāt 2010. gada aprēķinos CSP ņēma vērā tikai legāli iegādāto alkoholu, savukārt 2001. gada datos ir ietverts arī nelegālais un mājās gatavotais grādīgais dzēriens.

Pēc Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības aplēsēm, 2009. gadā katrs trešais izdzertais alkohola litrs bija iegādāts nelegāli.

2010. gadā alkoholiskos dzērienus kopumā lietojuši 87,7% intervēto vīriešu un 81,3% sieviešu. Grādīgo dzērienu kārotājus nav atturējis arī tas, ka šis prieks kļūst arvien dārgāks. Vīnam un stiprajam alkoholam akcīzes nodokļa likme no 2007. gada līdz 2011. gada beigām pieaugusi par aptuveni 50%, alum – pat par 68 procentiem.

Tikmēr no VM sagatavotā žūpības apkarošanas plāna svītrotas radikālās idejas, tajā atstājot vien priekšlikumus, kas paredz pastiprināt kontroli, palielināt policijas pilnvaras, veikt sabiedrības izglītošanas darbu un nodrošināt ārstēšanu un rehabilitāciju no alkohola atkarīgajiem slimniekiem. VM uzskata, ka arī ar šiem pasākumiem var panākt alkohola patēriņa samazināšanos.

"Ne vienmēr pozitīvais efekts tiek sasniegts tikai ar jauniem ierobežojumiem un aizliegumiem. Neapšaubāmi vissvarīgākais ir veselības veicināšana un profilakse, tātad sabiedrības izglītošana, kad iedzīvotāji ir izglītoti par attiecīgo problēmu un ir spējīgi izdarīt veselīgu izvēli. Tieši kontroles pastiprināšana ir svarīga, lai nepilngadīgās personas nevarētu iegādāties alkoholiskos dzērienus," laikrakstam atzinis uzsvēra VM preses sekretārs Oskars Šneiders.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!