Foto: AFP/Scanpix

Latvijā pēdējā gada laikā par 6% ir krities aizturēto viltotu zīmolu preču skaits. 2010.gadā Latvijā bija 66 viltoto preču aizturēšanas gadījumi, bet 2011.gadā - 62 gadījumiem, taču konfiscēto preču skaits ir pieaudzis par 1007%, minēts EK trešdien publicētajā ikgadējā ziņojumā par uz Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas aizturētajām viltoto zīmolu precēm.

2010. gadā kopumā konfiscēja vairāk nekā 120,9 tūkstošus preču, bet 2011. gadā konfiscēto preču skaits bija pieaudzis līdz vairāk nekā 1,3 miljoniem preču, norādīts EK ziņojumā. EK pārstāvniecības Latvijā pārstāve Sanita Jemberga skaidroja, ka šis pieaugums balstās atsevišķā katras konfiscētās preces uzskaitē, un Latvijā 2011. gadā bija pāris liela mēroga cigarešu kontrabandas aizturēšanas gadījumi, kuros katra cigarete attiecīgi uzskaitīta kā atsevišķa prece.

Tāpat EK ziņojumā norādīts, ka 4,25% gadījumu Latviju izmanto viltotu zīmola sporta apavu ievešanai ES. Tas gan nenozīmē, ka viltotos sporta apavus ražo Latvijā, jo šie apavi kā viltojumi aizturēti kādā citā ES dalībvalstī un pēc dokumentiem izsekots, ka tie ievesti caur Latviju, taču precīzu izcelsmes valsti noteikt nav iespējams, skaidroja Jemberga.

Kopumā ziņojumā teikts, ka 2011. gadā aizdomās par viltojumu aizturēti gandrīz 115 miljoni ražojumi. Aizturēto viltoto zīmolu preču kopējā vērtība ir aptuveni 1,3 miljards eiro (910 tūkstošu latu). Salīdzinājumā ar 2010.gadu, kad ES muita kopā bija aizturējusi 103 miljonus ražojumu aptuveni 1,1 miljarda eiro (770 tūkstošu latu) vērtībā, ražojumu aizturēšanas gadījumu skaits pieaudzis par 15%.

Visbiežāk atrastas viltotas zāles, iepakojuma materiāli vai cigaretes.

"Muita ir ES pirmais priekšpostenis aizsardzībai pret viltotiem ražojumiem, kas apdraud iedzīvotāju drošību un kaitē likumīgiem uzņēmumiem. Es arī turpmāk nelokāmi aizstāvēšu aizvien bargāku intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību Eiropā, kas panākama sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem, ražotājiem un dalībvalstīm," norādīja ES nodokļu un muitas savienības, revīzijas un krāpšanas apkarošanas komisārs Aļģirds Šemeta.

Lielākā viltoto preču izcelsmes valsts joprojām ir Ķīna, kurā cēlušies 73% no visām pārkāpuma precēm. Citas izcelsmes valstis dominē konkrētu ražojumu kategorijās – Turcija ir izcelsmes valsts pārtikas precēm, Panama — alkoholiskajiem dzērieniem, Taizeme — bezalkoholiskajiem dzērieniem un Honkonga lielākoties dominē kā izcelsmes valsts viltotu zīmolu mobilajiem telefoniem.

Aptuveni 90 % aizturēto ražojumu iznīcināja vai par tiem iesniedza prasību tiesā, lai noteiktu intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!