Foto: DELFI Aculiecinieks
No maija līdz jūlija beigām ātrās palīdzības mediķu brigādes slimnīcā nogādājušas 29 cilvēkus, kurus bija sakodušas čūskas, liecina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMP) dati.

Puse no šiem negadījumiem fiksēti jūlija mēnesī, visvairāk izsaukumu pie čūsku sakostiem cilvēkiem bijuši Latgalē un novados ap Rīgu. Ja iekodusi odze, cilvēkam čūskas inde var izraisīt organisma smagu alerģisku reakciju, apdraudot veselību un pat dzīvību, norāda mediķi.

Tāpēc mediķi iedzīvotājus aicina būt ļoti uzmanīgiem un sakošanas gadījumā nekavējoties ziņot mediķiem.

Latvijas mežos un purvos mīt tikai viena indīga čūska – odze un cilvēki sastopas ar šo rāpuli ne tikai mežā ogojot, bet pat savu māju teritorijās un dārzos. Parasti čūskas cenšas izvairīties no saskarsmes ar cilvēku un pašas neuzbrūk, taču laikus nepamanot čūsku vai cilvēkam rīkojoties pārdroši, tā aizsargājoties var uzbrukt un iekost.

Odžu kodumi var radīt tik smagu alerģisku reakciju, ka nekavējoties ir vajadzīga mediķu palīdzība, lai novērstu draudus veselībai un dzīvībai. Tā, piemēram, jūnija beigās Pierīgā kādu sievieti rokā sakoda odze, kad viņa netālu no mājas mežmalā lasīja meža zemenes. Jau pēc 10 minūtēm koduma vietā strauji attīstījās tūska un sākās ļoti smaga organisma alerģiska reakcija. Sievietes dzīvību izglāba laikus izsauktā NMP dienesta mediķu brigāde, kura pēc stāvokļa stabilizēšanas viņu nogādāja arī slimnīcā tālākai ārstēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!