Foto: LETA
Latvijas un ASV attiecības jau patlaban ir ļoti ciešas, taču tās iespējams vēl vairāk stiprināt, šodien pēc ierašanās Latvijā preses konferencē starptautiskajā lidostā "Rīga" sacīja jaunais ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala.

"Mums ir daudz darba, ko darīt kopā," sacīja diplomāts, kā galvenās sadarbības jomas minot drošības jautājumus, ekonomiku un savstarpējos iedzīvotāju kontaktus.

Pekala vairākkārt uzsvēra, ka Latvija un ASV ir labi draugi un partneri, tādēļ viņš ir gandarīts par iespēju strādāt Rīgā. Atbildot uz jautājumu, vai viņš ir informēts par minoritāšu situāciju Latvijā, Pekala norādīja: ASV izprot, ka minoritāšu un multietniskie jautājumi ir sarežģīti un sensitīvi. Latvijā viņš vēlas uzklausīt visu pušu viedokļus par tiem.

Pekala atklāja, ka viņš zina arī krievu valodu un runā angļu, igauņu, franču, poļu un nedaudz arī latviešu valodā. Viņa tēvs ir polis, bet māte lietuviete. Savu uzrunu masu medijiem Pekala sacīja latviešu valodā.

Vēl pirms atnākšanas uz preses konferenci savā "Twitter" kontā Pekala rakstīja: "Es ar ģimeni esmu sajūsmā par ierašanos Latvijā. Gaidu iespēju strādāt kopā ar latviešiem un mācīties no ikviena. Sveika, Latvija!"

Oficiāli vēstnieka pienākumus Pekala sāks pildīt pēc 4.septembrī plānotās akreditācijas vizītes Rīgas pilī. ASV prezidents Baraks Obama nominēja Pekalu vēstnieka darbam Latvijā šā gada 17.februārī un ASV Senāts amatā viņu apstiprināja 29.martā.

Pekala ir karjeras diplomāts, līdz šim viņš vadīja nodaļu ASV Valsts departamenta personālvadības birojā. No 2007. līdz 2010.gadam viņš bijis vēstnieka vietnieks ASV pārstāvniecībā Francijā, no 2005.gada līdz 2007.gadam strādājis Eiropas un Eirāzijas birojā, pārraugot ASV divpusējās attiecības ar 15 Skandināvijas, Baltijas un Centrāleiropas valstīm, bet no 2002.gada līdz 2005.gadam - ASV pārstāvniecībā Igaunijā.

2001.gadā Pekala Nacionālajā drošības padomē bija atbildīgs par jautājumiem, kas saistīti ar Krieviju. Tāpat Pekala strādājis pārstāvniecībā NATO, piedaloties NATO un Krievijas pamatakta izstrādē un NATO stratēģiskā koncepta izstrādē, un nodarbojies ar dažādiem jautājumiem Azerbaidžānā un Polijā.

No 1998. līdz 1999.gadam Pekala bija Džordžtaunas universitātes dekāns un lasīja lekcijas par ASV un Krievijas attiecībām un Eiropas drošību.

Pekala studējis Mičiganas Universitātē un Kolumbijas Universitātē. Viņš ir precējies, ģimenē aug divas septiņus un desmit gadus vecas meitas.

Iepriekšējā ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere, kura arī ir karjeras diplomāte, darbu Latvijā sāka pirms gandrīz trīs gadiem - 2009.gada augustā. Viņas priekšgājējs Čārlzs Larsons Rīgu pameta pēc nepilna gada darba līdz ar jaunā ASV prezidenta Obamas ievēlēšanu amatā. Iepriekš nepilnus trīs gadus ASV vēstnieces Latvijā pienākumus pildīja Ketrīna Toda Beilija. Pirms viņas šos pienākumus trīs gadus pildīja Braiens Karlsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!