Foto: DELFI Aculiecinieks
Nosauciet pilsētu, kuras centrā var satapt drošu zaķi vai lepnu fazānu. Vienu tādu var nosaukt pilnīgi droši – tā ir Hamina Somijā.

Agrāk pieceļoties, pilsētās centrā, parkos var ieraudzīt kādu vāveri, ezīti, fazānu un pat pārsteidzoši bezkaunīgu zaķa kungu. Tirgus laukumā pašpārliecināti ubago kovārņi. Pilsētas pludmalē ganās baltvaigu zosis un jūras žagatas. Putni jūtas droši un ļauj sevi fotografēt no dažu metru attāluma.

Turpat Haminas nomalē ir putnu tornis. No šiem paaugstinājumiem var redzēt pilsētas senos torņus un plašu meldriem aizaugušu klājienu. Šeit var ieraudzīt pelēko gārni, dzērvi, meldru liju, dažādas sugas pīles un zosis. Klusi ejot pa taciņu apkārt putnu kalnam, var redzēt mazos putniņus. To pašu var teikt par tauriņiem, retām mušām un vabolēm. Esmu tur saticis ūdensmīļa vaboles kāpuru, kuru redzēju pirmo reizi mūžā. Tāpat lidojošo pūpolmušu, kā es viņu saucu (Bombylius major). Muša ir unikāla. Bez snuķa tās garums ir kādi pieci milimetri. Tik pat garš ir snuķis. Lido kā kolibri.

Izdevās nofotografēt arī nekad neredzētu vaboli - maija bullis. Tumši violetās krāsas dēļ latīniski saucas Meloe violaceus. Rokās ņemt nedrīkst. Indīga.

Kā somiem izdodas saglabāt pilsētā un tās apkārtnē tādu floras un faunas daudzveidību? Atbilde ir vienkārša. Somijā neesmu redzējis nevienu kūlas dedzināšanas gadījumu. Ne pilsētā, ne tās apkārtnē nav redzēts neviens klaiņojošs kaķis vai suns.

Ja arī tu, ceļojot aiz Latvijas robežām, esi pabijis unikālā vietā, piedalījies aizraujošā pasākumā, saticis interesantus cilvēkus, piedzīvojis neaizmirstamas izjūtas, piedalies DELFI un "Vanilla Travel" iespaidu konkursā "Neparastā pasaule" un laimē ceļojumu uz Vjetnamu! Īsu piedzīvotā aprakstu, kā arī foto vai video sūti uz e-pastu aculiecinieks@delfi.lv vai izmantojot reģistrēto autoru satura iesūtīšanas formu. Vairāk par konkursa noteikumiem lasi šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!