Foto: F64
Šī gada otrajā ceturksnī Latvijā bija 168,9 tūkstoši darba meklētāju jeb 16,1% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Nedaudz vairāk kā puse, jeb 91,4 tūkstoši no darba meklētāju kopskaita bija ilgstošie darba meklētāji un to skaits, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, samazinājies par 4200 cilvēkiem, liecina Centrālā statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Šā gada otrajā ceturksnī ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits, salīdzinot ar attiecīgo periodu gadu iepriekš, ir palielinājies par 1%. Kopumā valstī bija nodarbināti 877,4 tūkstoši cilvēku un tikai 4,9% no tiem dažādu iemeslu dēļ nestrādāja.

Nodarbināto iedzīvotāju skaits, kā arī to īpatsvars iedzīvotāju kopskaitā pārskata ceturksnī ir palielinājies, gan salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu. Nodarbināto iedzīvotāju kopskaitā sieviešu bija nedaudz vairāk kā vīriešu, attiecīgi 51% un 49%.

Apsekojuma rezultāti liecina, ka 2012.gada otrajā ceturksnī Latvijā bija 168,9 tūkstoši darba meklētāju jeb 16,1% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem (nodarbinātajiem un darba meklētājiem). Darba meklētāju skaits un īpatsvars ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaitā šajā periodā ir samazinājies, salīdzinot ar iepriekšējā gada 2.ceturksni, kad darbu meklēja 177,3 tūkstoši cilvēku un to īpatsvars bija 17,1%.

Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, darba meklētāju skaits gan ir nedaudz palielinājies (2012.gada 1.ceturksnī tas bija 166,7 tūkstoši cilvēku), savukārt samazinājies darba meklētāju īpatsvars (2012.gada 1.ceturksnī tas bija 16,3%). Vīriešu darba meklētāju īpatsvars ekonomiski aktīvo vīriešu skaitā valstī bija augstāks nekā sieviešu darba meklētāju īpatsvars ekonomiski aktīvo sieviešu skaitā, attiecīgi veidojot 17,2% un 15,1%.

Nedaudz vairāk kā puse (91,4 tūkstoši jeb 54,1% cilvēku) no darba meklētāju kopskaita bija ilgstošie darba meklētāji. To skaits, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, samazinājies par 4200 cilvēkiem. Esošajā ekonomiskajā situācijā saglabājas liels skaits to darba meklētāju, kuriem ir darba pieredze. 2012.gada 2.ceturksnī darba meklētāji ar darba pieredzi bija 143,4 tūkstoši jeb 84,9% no darba meklētāju skaita, bet gadu iepriekš šis rādītājs attiecīgi bija 151,7 tūkstoši cilvēku un 85,6%.

Daļa iedzīvotāju, kas netiek uzskatīta par darbaspēku (nodarbinātie un darba meklētāji) ir ekonomiski neaktīvi (pensionāri, skolnieki, studenti, mājsaimnieces, invalīdi, ilgstoši darbnespējīgi iedzīvotāji u.c.). 2012.gada otrajā ceturksnī ekonomiski neaktīvi bija 527,8 tūkstoši cilvēku, un, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, to skaits ir samazinājies par 5,7%.

Šā gada otrajā ceturksnī gandrīz pusi (46,4%) no ekonomiski neaktīvajiem iedzīvotājiem veidoja pensionāri, katrs ceturtais (26,8%) bija skolnieks vai students, kas mācījās pa dienu un pārskata nedēļā nestrādāja, katrs vienpadsmitais (8,9%) bija ilgstoši slimojošs iedzīvotājs vai invalīds, kā arī tikpat daudz ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju sevi uzskatīja par mājsaimniekiem.

Īpaša uzmanība šajā grupā jāpievērš personām, kuras ir potenciālie darba meklētāji, bet ir zaudējuši cerības atrast darbu vai arī nezina, kur un kā to meklēt. CSP apsekojuma rezultāti liecina, ka pārskata ceturksnī valstī tādu cilvēku, kuri ir zaudējuši cerības atrast darbu, bija 25,4 tūkstoši, jeb 4,8% no ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju skaita. Salīdzinot ar 2011.gada otro ceturksni, šo cilvēku skaits ir samazinājies par 8,2 tūkstošiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!