Ne tik sen daudzi latviešu vīri un puiši dienēja dažādās armijās. Domāju, ka viņiem būs interesanti uzzināt un redzēt, kā dzīvo un savu ikdienu pavada somu obligātā dienesta karavīri.

"Hamina tattoo 2012" laikā Latvijas NBS Štāba orķestra vīriem bija iespēja pabūt somu karavīru ēdnīcā un guļamistabā. Interesēja arī, kādas izskatās tualetes un dušu telpas, kuras parasti neredz pat kazarmu ciemiņi.

Teikšu tieši - tīrība un komforts kā trīs zvaigžņu viesnīcā. Tualetē noslēdzamas kabīnes. Mirdzošs pods. Pakaramais, neliels ūdens krāns roku mazgāšanai, šķidrās ziepes. Tualetes papīrs un salvetes roku slaucīšanai. Pat bidē - maza dušiņa ar lokanu baltu ūdens pievadu un regulējamu siltu ūdeni. Un tas katrā kabīnē. Bidē somiem ir arī sabiedriskajās tualetēs. Tā nav ekstra, bet dzīves nepieciešamība.

Vannas istabā mirdzoši krāni, papīra dvieļi. Turpat dušas. Mūsu sapratnē neparasti daudz.

Somu karavīru guļamtelpā valda perfekta kārtība. Katram karavīram savs noslēdzams skapītis. Pie gultas savs nakts skapītis. Pie katra skapīša maza nakts lampiņa. Smēķēt kazarmās ir aizliegts. Visur dūmu detektori un ugunsdrošības sistēmas.

(teksta turpinājums zem fotogalerijas)

Gultu skaitu neskaitīju, bet noslēgtās istabas domātas kādiem 15 cilvēkiem. Somu karavīram ieaudzina grupas, vada un rotas saliedētības un brālības sajūtu.

Nekur neredzēju pat vismazāko pelējumu. Tas somiem ir tabu. Ja parādās pelējums kazarmās, skolā, bērnu dārzā vai citā sabiedriskā ēkā, tā tiek slēgta kapitālajam remontam vai pat pilnīgai pārbūvei. Pelējums tiek atzīts par augstāko draudu cilvēku veselībai.

Laika bija maz un mēs devāmies uz ēdnīcu. Pie ieejas arī šeit atrodas tualetes ar visām ekstrām. Koridorī ierīces roku dezinfekcijai. Pašapkalpošanās princips. Ņem paplāti, liec traukus, ēšanas piederumus un sāc izvēlēties, ko gribi. Baltmaizi vai rupjmaizes galetes. Kafiju, tēju, pienu vai kefīru. Tēja ir oriģinālos iepakojumos. Indijas, augļu vai cita veida.

Kartupeļi mundieros. Tā ir somu virtuves īpatnība. Arī rīsu vai makaronu deva ir dabūjama. Rīsi somiem skaitās dižciltīgs ēdiens. Savulaik tie tika vesti no austrumu zemēm un bija dārgs produkts. Salāti lielās paplātēs. Vienā ēdienu reizē izsniedzot ap 60 kilogramus salātu. Lašu zupa ir ikdiena. Pēc paziņu stāstītā, somi mīl zirņu zupu. Mūsu delegācijai stastīja, ka tā šeit netiekot pasniegta. Pārāk muzikāls ēdiens... Vēl ir kartupeļu-gaļas sacepums, vistas mērce vai cīsiņi. Desertā vari ņemt cepumus un saldo krēmu vai jogurtu fasētā iepakojumā.

Traukus jānovāc pašam. Karotes, dakšiņas un nažus jāliek atsevišķi. Salauztām karotēm un dakšiņām atsevišķa vieta. Trauki arī jāšķiro pašam. Tas ļauj lielo zāli apkalpot tikai diviem cilvēkiem – pavāram un trauku mazgāšanas mašīnas operatoram.

Tāda, lūk, vienkārša somu karavīra ikdiena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!