Foto: PantherMedia/Scanpix

No nākamā gada paredzēts atvieglot iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) deklarāciju aizpildīšanu, nosakot, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) pats deklarācijā iekļauj valsts iestāžu rīcībā esošo informāciju, bet deklarācijas iesniedzējs norāda tikai to informāciju, kas valsts informācijas sistēmās nav pieejama.

To paredz Finanšu ministrijā (FM) izstrādātie un valdībā otrdien atbalstītie jaunie noteikumi par IIN deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību.

FM norāda, ka jaunie noteikumi reglamentē IIN deklarāciju un avansa maksājumu aprēķina veidlapas un to aizpildīšanas kārtību. Normas, kas tagad definētas trijos normatīvos – par IIN deklarāciju, par nodokļa avansa maksājumu aprēķina veidlapu un kārtību, kādā aizpilda deklarāciju par ienākumu no kapitāla pieaugumu – konsolidētas vienos noteikumos.

Nodokļu maksātāju - fizisko personu - ērtībai jaunajos noteikumos ir apvienotas IIN aprēķināšanai nepieciešamās deklarāciju veidlapas. Deklarācijā būs uzrādāma tikai tā informācija, kas nav pieejama valsts informācijas sistēmās. VID būs jāaizpilda tās deklarācijas sadaļas, par kurām informācija ir pieejama valsts informācijas sistēmās.

Aizpildot ienākumu deklarāciju Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), VID rīcībā esošā informācija būs norādīta deklarācijas attiecīgajās ailēs. Ja nodokļa maksātājs deklarāciju aizpildīs papīra formā, VID pēc nodokļa maksātāja pieprasījuma izsniegs dienesta rīcībā esošo informāciju, kas nepieciešama deklarācijas aizpildīšanai.

Noteikumos ir saglabāta spēkā esošā IIN avansu maksājumu aprēķina veidlapa un deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma.

Noteikumi stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī un tie būs piemērojami 2012.gada ienākumu deklarēšanai gada ienākumu deklarācijā, avansa maksājumu aprēķinam par 2013.gadu un 2013.gadā gūto ienākumu no kapitāla pieauguma deklarēšanai.

Noteikumi attiecas uz tiem nodokļa maksātājiem, kuri iesniedz gada ienākumu deklarācijas. 2008.gada ienākumu deklarāciju iesniedza 483 000 fizisko personu, 2009.gada – 451 000, 2010.gada – 441 000, 2011.gadā – 106 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!