Foto: DELFI

Mediķu arodbiedrība nav atkāpusies no prasības valdībai par lielāku finansējumu nozarei nākamajā gadā, tostarp algu palielināšanu, pēc Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) ārkārtas sēdes pavēstīja tās līderis Valdis Keris.

Arodbiedrība sekos līdzi nākamā gada budžeta plānošanai un, ja veselības nozarei finansējums netiks palielināts par 75 miljoniem, vērsīsies pie Eiropas Savienības institūciju un Latvijas amatpersonām.

"Ja mēs redzam, ka 2013.gada budžeta sagatavošanas periodā nav skaidru pierādījumu, ka valdība gatavojas pildīt savu rīcības plānu, mēs sākam gatavoties protesta akcijām, proti, mēs kopā ar mūsu sadarbības partneriem parakstām vēstuli Eiropas Savienības parlamentam un Eiropas Padomei un lūdzam izvērtēt, vai Latvija, uz tā fona, ka tā ilgstoši un rupji pārkāpj Eiropas Savienības iedzīvotāju pamattiesības un kvalitatīvu veselības aprūpi, ir tiesīga 2015.gadā būt Eiropas Savienības prezidējošā valsts," sacīja Keris.

Viņš pastāstīja, ka 75 miljoni latu ir nepieciešami, lai 5,3 miljonus novirzītu pacientu iemaksu samazināšanai, mediķu darba samaksas palielināšanai būtu nepieciešami 23,2 miljoni, savukārt parējie līdzekļi, vismaz 46 miljoni, būtu jānovirza ārstniecības pakalpojumu kvotu palielināšanai un rindu samazināšanai, kā arī ārstniecības iestāžu parādu dzēšanai.

Veselības ministrijas pārstāve Egita Pole norādīja, ka ministrijas piedāvājums ir par pieciem procentiem palielināt zemākās mēnešalgas likmi šogad, saglabājot šo pieaugumu 2013.gadā.

"Valsts budžetā tā ir viena lieta, bet otra lieta – skatīties līdzekļu izlietojumu savā iestādē. Tas, ko ministre ir uzsvērusi, ka ne vienmēr var nopirkt jaunu aparātu, bet varbūt var pacelt mediķu grupām darba samaksu," teica Pole.

Viņa uzsvēra, ka nākamgad svarīgi ir saglabāt to pakalpojumu klāstu, kas šogad ir slimnīcās un ambulatorajā aprūpē.

"Mums arī jāsaprot reālās valsts iespējas," piebilda Pole.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!