Foto: LETA
Ģimenes valsts pabalsts nākamgad un arī 2014.gadā saglabāsies pašreizējā – astoņu latu apmērā par katru bērnu ģimenē vecumā no gada līdz 19 gadiem. Tāpat 2013.gadā paredzēts dubultot krīzes gados ieviestos vecāku pabalsta jeb tā sauktās māmiņalgas griestus, paredz valdības otrdien atbalstītās izmaiņas likumā par valsts pabalstu izmaksu no 2009.gada līdz 2014.gadam.

Iepriekš plānoto ģimenes valsts pabalsta apmēra diferenciāciju atkarībā no bērnu skaita ģimenē plānots ieviest no 2015.gada 1.janvāra. Plānots, ka valdība noteiks pabalsta apmēru pirmajam bērnam. Par otro bērnu pabalsts plānots divreiz lielāks, bet par trešo – attiecīgi trīs reizes lielāks. Ātrākas šī pabalsta apmēra izmaiņas vienlaicīgi ar citu atbalsta pasākumu ieviešanu nav iespējamas valsts pamatbudžeta ierobežoto finansiālu iespēju dēļ, skaidro par jomu atbildīgā Labklājības ministrija (LM).

Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras statistikas datiem 2012.gada maijā ģimenes valsts pabalsta saņēma 221 660 ģimenēs par kopumā 319 263 bērniem.

Tāpat valdības akceptētie likuma grozījumi paredz no nākamā gada 1.janvāra pacelt pirms trim gadiem noteiktos vecāku, maternitātes un paternitātes pabalsta griestus, dubultojot dienā izmaksājamo pabalstu apjomu. Pašlaik maksimālais pabalstu apmērs dienā ir 11,51 lati un 50% no summas virs 11,51 latiem, bet no nākamā gada 1.janvāra tas būs 23,02 lati un 50% no summas virs 23,02 latiem.

Šogad ierobežojumi skāra 35% vecāku pabalsta saņēmēju, bet nākamgad tie būs vien 8% no pabalsta saņēmēju kopskaita. Maternitātes pabalsta ierobežojumi šogad attiecās uz 39% šī pabalsta saņēmēju, bet nākamgad tie skars vien 10%, bet paternitātes pabalstam – tie ir attiecīgi 50% un 17% saņēmēju, liecina LM sniegtā informācija.

Līdz ar to no nākamā gada 1.janvāra līdz 2014.gada 31.decembrim pabalstu ierobežojumu piemērošana skars daudz mazāku pabalstu saņēmēju skaitu, salīdzinot ar pašreizēju situāciju, un pārsvarā tās būs sociāli apdrošinātas personas ar augstiem ienākumiem - bruto algu vidēji virs 1000 latiem mēnesī.

Labklājības ministrijas pārstāve Jana Muižniece preses konferencē pirms valdības sēdes uzsvēra, ka tie vecāki, kuri vecāku, maternitātes, vai paternitātes pabalstu saņem šogad un kam tas pienāksies arī nākamgad, šis atbalsts no jaunā gada tiks pārrēķināts atbilstoši vadlības otrdien akceptētajam pieaugumam.

Grozījumi likumā vēl jāpieņem Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!