Foto: Scanpix

Visvairāk traumu bērni gūst aktīvajā pusaudža vecumā – no 12 līdz 18 gadiem, visbiežāk tas notiek vasaras brīvlaikā, liecina apdrošināšanas sabiedrības "Balta" pētījuma laikā izdarītie secinājumi.

Salīdzinot pēdējo trīs gadu statistiku, secināts, ka no visiem traumu gadījumiem vidēji trešā daļa tiek reģistrēta skolas brīvlaikā jūnijā, jūlijā un augustā. Turklāt iezīmējusies tendence, ka pēdējos trīs gados negadījumu skaits ļoti krasi pieaug, sākot ar maiju. Tas varētu būt saistāms ar siltākiem laika apstākļiem un mācību sezonas beigām, kad skolnieki un citi bērni pēc garās ziemas labprāt izbauda vasaras tuvošanos, vairāk atrodoties ārpus mājokļa, spēlējoties kopā ar draugiem un veicot fiziskas aktivitātes.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas dati liecina, ka Latvijā bērnu traumatisms ir ļoti augsts un vasaras laikā Bērnu slimnīcā vēršas aptuveni simt pacientu dienā, bet rudenī un ziemā - aptuveni septiņdesmit Rīgā un tās apkārtnē cietušo bērnu. "Baltas" dati liecina, ka visbiežāk savainojumus gūst bērni aktīvajā pusaudžu vecumā līdz 18 gadiem. 2010.gadā no visiem negadījumos cietušajiem bērniem 78% bija vecumā no 12 līdz 18 gadiem, 2011.gadā - 73%, bet 2012.gada pirmajos astoņos mēnešos - 63% bērnu šajā vecumā. Kopumā pēdējos trīs gados līdz šī gada augustam "Baltā" ar atlīdzību pieteikumiem ir vērsušies 850 bērnu vecāki.

"Baltas" statistika liecina, ka bērnu vidū arvien ir liels sadzīves traumu īpatsvars. Salīdzinot negadījumu cēloņus, redzams, ka par sadzīves traumām 2010.gadā bija 81% bērnu nelaimes gadījumu pieteikumu, 2011.gadā - 79%, bet 2012.gadā līdz augustam - 80%. Ņemot vērā specifiku, ka traumas rodas salīdzinoši vienkāršās sadzīves situācijās, tās var novērst, vai vismaz vecākiem ir iespējas maksimāli rūpēties par savu bērnu drošību, kostatējusi apdrošināšanas kompānija.

Pēc "Baltas" pēdējo trīs gadu statistikas lielākajā daļā negadījumu bērni gūst dažādus lūzumus, piemēram, roku, pirkstu vai kāju lūzumus. Tāpat nereti bērni gūst arī smadzeņu satricinājumus, piemēram, spēlējot spēles, nokrītot no augstuma un tamlīdzīgi. Pēdējos trīs gados lielākā atlīdzības summa, kas tikusi izmaksāta sadzīviskas traumas gadījumā, kurā cietis bērns, bija 2930 latu. Šajos trīs gados "Baltā" vienas bērnu traumas vidējās atlīdzības apmērs sasniedz 71 latu.

Salīdzinot bērnu traumu veidus, otrs izplatītākais negadījumu cēlonis aiz sadzīves traumām ir sporta traumas - 2010.gadā no tādām cieta 16% bērnu, 2011.gadā - 21%, bet 2012.gadā līdz augustam - 18% bērnu. Lielākā atlīdzības summa, kas tikusi izmaksāta par sporta traumas ārstēšanu, ir 1200 latu, bet vidēji atlīdzībā par sporta traumām tiek izmaksāti 74 lati, pavēstīja "Balta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!