Foto: AFP/Scanpix

Rīgas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas Nami" valūtas konvertēšanas operācijās "izkūpējušie" 600 000 latu nav vis pazuduši, bet ir arestēti. Pagaidām gan nav skaidrs, kādā lietā un kādu iemeslu dēļ nauda ir arestēta, ceturtdien vēsta Latvijas Radio.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, kurš piedalījās ārkārtas akcionāru sapulcē, kurā spriests par pazudušo naudu un nolemts atstādināt no amatiem uzņēmuma valdi, Latvijas Radio stāstīja, ka nauda ir arestēta.

Pagaidām gan domes vadība nezina, kāpēc šī nauda ir arestēta. "Pagaidām neko nezinu, mēs sēžam pie tukšā galda, [..] turklāt arestēta skaidra nauda," Latvijas Radio atzina Burovs, norādot, ka šādas ziņas ir saņemtas no atstādināta "Rīgas Nami" vadītāja Kārļa Kavaca mutiskajiem paskaidrojumiem.

Latvijas Radio arī ziņo, ka "Rīgas Nami" arī iepriekš konvertējis brīvos līdzekļus, sadarbojoties ar uzņēmumu "Viesis", kurš ir saistīts ar uzņēmumu "Zeus", kurš "pazaudējis" pašvaldības uzņēmuma naudu. "Zeus" valdes loceklis un līdz pavasarim arī īpašnieks Ivars Ciska bija arī SIA "Viesis" valdē. 2010.gada nogalē abas firmas reorganizētas, daļu no "Viesa" pievienojot "Zeus".

Abi uzņēmumi izvēlēti bez konkursa, un citi valdes locekļi apgalvo, ka valde par tiem nav lēmusi un līgumus slēdzis tikai Kavacs, vēsta Latvijas Radio.

Tikmēr domē opozīcijā esošās partijas "Vienotība" Rīgas domes deputāts Māris Puriņš vērsies Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē, lūdzot uzsākt izmeklēšanu :par finanšu mahinācijām Rīgas pašvaldības uzņēmumā "Rīgas Nami"," informēja "Vienotības" frakcija.

"Lai kārtējā Rīgas domes naudas mahinācija kapitālsabiedrībā nebeigtos bez rezultātiem, vērsos tur, kur šādus gadījumus izmeklē. Domes vadība ir aizdomīgi lēna un pasīva šī jautājuma risināšanā", skaidro deputāts Puriņš.

"Veicot iekšējo finanšu pārbaudi, RD vadība rada pamatu aizdomām, ka tādējādi tiek iegūts laiks, lai jautājums tiktu "sakārtots"," uzskata deputāts.

Jau ziņots, ka Rīgas vicemērs un pašvaldības uzņēmuma "Rīgas nami" kapitāldaļu turētāja pārstāvis Andris Ameriks (GKR) atstādinājis uzņēmuma valdes locekļus un savus partijas biedrus Kārli Kavacu un Almeru Ludviku, jo radušās aizdomas, ka viņi "veikuši augsta riska finanšu darījumus", tostarp ar maksātnespējīgo firmu "Zeus", un nodarījuši uzņēmumam 600 000 latu zaudējumus.

Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati liecina, ka uzņēmums "Zeus" reģistrēts 2005.gada pavasarī. Tā pamatkapitāls ir 2000 latu un kā darbības jomas uzņēmums norādījis operācijas ar vērtspapīriem, finanšu starpniecību, monetāro starpniecību u.c. 2011.gadu uzņēmums noslēdzis ar 431 964 latu apgrozījumu un 156 782 latu peļņu. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Valters Tučs, bet valdē strādā Ivars Ciska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!