Foto: LETA
Nacionālās apvienības ”Visu Latvijai!-TB/LNNK” uzstājību, prasot nākamā gada valsts budžetā paredzēt 31,6 miljonus latu demogrāfijas pasākumiem, kolēģi saista arī ar varbūtēju nodomu palielināt savu ietekmi valdībā par vienu ministra posteni, taču NA noraida šos pieņēmumus, saucot tos par ”vecām baumām”, ceturtdien vēsta laikraksts ”Diena”.

Par apdraudētākajiem tiek uzskatīti Reformu partijas (RP) pārstāvji – ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, norāda laikraksts.

”Tā ir sena bauma, kurai nav nekāda pamata,” laikrakstam sacījis VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdis Gaidis Bērziņš, kurš pārliecināts, ka koalīcijas izveidotā darba grupa
vienosies par visiem pieņemamu piedāvājumu.

VL-TB/LNNK ar 14 deputātiem Saeimā valdībā ir divi ministri, bet RP ar 16 deputātiem – pieci. Ekonomikas ministrs Pavļuts baumas, ka viņa postenis varētu būt apdraudēts, ir dzirdējis, taču neredzot pamata demisijai un jūtot arī premjera atbalstu savam darbam. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Sprūdžs arī nejūtas apdraudēts, bet atzīst, ka ministrs nekad nevar zināt, cik ilgi būs amatā. VARAM pirms pašvaldību vēlēšanām un arī kā ministrija, kas iesaistīta ES finansējuma sadalē, varētu būt iekārojama, ziņo laikraksts.

Saeima ceturtdien nodos komisijām 2013. gada valsts budžeta projektu, kuru galīgajā lasījumā paredzēts pieņemt 15. novembrī. Līdz ar to diskusijām vēl ir laiks, jo projekta pieņemšanu pirmajā lasījumā visas valdības partijas solījušas atbalstīt.

Bērziņš uzsvēris, ka finanšu ministrs Andris Vilks(Vienotība) demogrāfiju ir minējis kā vienu no prioritātēm līdzās ceļu stāvokļa uzlabošanai un fiskālās disciplīnas pasākumiem. ”Tādu pašu izpratni sagaidām arī no premjera Valda Dombrovska,” piebildis Bērziņš.

Arī Imants Parādnieks(VL-TB/LNNK), kurš demogrāfijai īpaši pievērsies, uzsvēris, ka partija nevēlas gāzt valdību ”un tie meli, kas tiek izplatīti, jau sasniedz apogeju”.


Jau vēstīts, ka NA iestājas par vairāku pasākumu īstenošanu dzimstības veicināšanai nākamgad, kam papildus, pēc apvienības aprēķiniem, vajadzēs 31 miljonu latu. Atbalsts šiem priekšlikumiem būšot izšķirošs, lai apvienība nobalsotu par 2013.gada budžetu kopumā.

Saeimā ir izveidota koalīcijas pārstāvju darba grupa, kas pašlaik vērtē, vai NA priekšlikumi izmaksā norādīto 31 miljonu latu.

Budžeta projekts pagājušās nedēļas beigās iesniegts izskatīšanai Saeimā. 22.oktobrī budžetu plānots izskatīt pirmajā lasījumā. Līdz 25.oktobrim deputātiem būs iespēja iesniegt priekšlikumus, bet 15.novembrī valsts budžetu plānots izskatīt otrajā un galīgajā lasījumā.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) uzsvēris, ka valdība 2013.gada budžeta projektā ir izvirzījusi vairākas prioritātes - nodokļu samazināšanu, demogrāfijas jautājuma risināšanu, ceļu infrastruktūras sakārtošanu un veselības aprūpi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!