Foto: Reuters/Scanpix

"Saskaņas centra" (SC) Saeimas frakcija iesniegusi savus priekšlikumus likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" grozījumiem, paredzot neaplikt kompensējamos medikamentus ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), līdzīgi kā tas pašlaik ir noteikts ārstniecības pakalpojumiem un manipulācijām, portālu "Delfi" informēja SC.

Priekšlikumu autori deputāti Aleksandrs Sakovskis un Vitālijs Orlovs norādījuši, ka desmit gadu laikā PVN likme zālēm ir palielinājusies no 0% līdz 12%, kas ir viena no visaugstākajām likmēm ES valstīs. "Neskaitāmās iniciatīvas samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi visām zālēm līdz šim ir cietušas neveiksmes, tāpēc par absolūti nepieciešamu uzskatām vismaz valsts kompensēto medikamentu neaplikšanu ar PVN," uzskata deputāti.

Viņi uzsvēruši, ka jau vairākus gadus kompensējamo zāļu budžets veidots ar deficītu. 2012.gadā, pēc Veselības ministrijas aprēķiniem, kompensējamo zāļu izmaksas būs 83 miljoni latu, no kuriem valsts budžetā sākotnēji bija ieplānoti tikai 76,3 miljoni latu. Daļu - četrus miljonus latu no trūkstošajiem līdzekļiem - bija plānots iekasēt no zāļu ražotājiem proporcionāli viņu tirgus daļai Latvijā, taču šogad tie atteikušies maksāt par valsts deficītu, norādījis Orlovs.

Neņemot vērā faktiskos un nepieciešamos izdevumus medikamentu kompensācijai, kompensējamo medikamentu budžets 2013.gadam atkal ir plānots ar jau iepriekš zināmu deficītu, pauž deputāti. Pašlaik tas ir 78,4 miljoni latu, kas ir par 4,6 milj. latu mazāk nekā 2012.gadam prognozētie faktiskie izdevumi. Šogad PVN daļa kompensējamo zāļu budžetā (valsts izdevumos par kompensējamiem medikamentiem) ir aptuveni 9 miljoni latu. Tā ir summa, kas tiek pārskaitīta starp iestādēm, un par šādu summu mazāka ir nauda, kas reāli tiek izmantota medikamentu apmaksai. Turklāt valsts tikai daļēji saņem šo naudu atpakaļ budžetā, norādījis Sakovskis.

"Kompensējamo zāļu aplikšana ar PVN ir neloģiska, jo tas ir valsts veselības atbalsts, ko pati valsts sniedz hroniski slimiem cilvēkiem," viņš piebildis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!