Foto: LETA

Pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) lēmuma atstādināt Ventspils mēru Aivaru Lembergu no amata, lai gan tiesa viņam jau liegusi pildīt mēra pienākumus, viņš turpmāk arī domē, visdrīzāk, nesaņems algu, tas secināms no likuma Par pašvaldībām.

Likuma 93. pants nosaka, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs  ar motivētu rīkojumu var atstādināt mēru viņu no amata pienākumu pildīšanas. Domes priekšsēdētājs uzskatāms par atstādinātu no amata pienākumu pildīšanas ar dienu, kad laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" publicēts ministra rīkojums par šādu lēmumu. Atstādinātais ministra lēmumu var pārsūdzēt tiesā. Tikai tad, kad tiesa atceļ ministra rīkojumu, tad domes priekšsēdētājs par laika posmu, kurā viņš bija atstādināts no amata pienākumu pildīšanas, saņem priekšsēdētāja mēnešalgu, nosaka likums. No tā secināms, ka Lembergs algu pēc Sprūdža lēmuma nesaņems.

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) pieejamā Lemberga amatpersonas deklarācija par pērno gadu, kad jau bija spēkā tiesas drošības līdzeklis, liecina, ka viņš Ventspils domē algā saņēmis 12218,53 latus. Tiesa Lembergam amatu pildīt ir liegusi kopš 2007.gada.

Kriminālprocesa tiesības ir jānošķir no valsts pārvaldes tiesībām, sarunā ar portālu ”Delfi" norādīja prokurors Juris Juriss, kurš uztur Lembergam uzrādītās apsūdzības Rīgas apgabaltiesā. Drošības līdzeklis, kuru ir noteikusi tiesa, neļauj pildīt Lembergam mēra pienākumus, taču neatņem šo nosaukumu - Ventspils pilsētas vadītājs, savukārt ar Sprūdža lēmumu Lembergs zaudē arī to.

Juriss sarunā ar portālu ”Delfi" uzsvēra, ka prokuratūra Sprūdžu vai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības lietu ministriju nav lūgusi Lembergu no amata atstādināt ar ministra rīkojumu, prokuratūra vien informējusi ministriju kā pārraugošo iestādi par apsūdzības rīcībā esošajām ziņām.

Tagad, ja tiesa nolemtu atcelt Lemberga drošības līdzekli, kurš liedz pildīt mēra pienākumus, tas situāciju nemainītu, jo strādāt mēra amatā liedz arī Sprūdža rīkojums, notikušo skaidroja prokurors.

Jau vēstīts, ka Sprūdžs piektdien paziņoja par Lemberga atstādināšanu no amata. Ministrs uzsvēra, ka lēmums ir ļoti labi juridiski pamatots, un ar rīkojumu skaidri pateikts, ka Lembergs ir atstādināts, un tā ir galvenā atšķirība, jo drošības līdzeklis līdz šim noteica, ka Lembergs ir mērs, bet nedrīkst pildīt mēra pienākumus. Līdz šim viņš bija mērs, bet viņam bija liegts pildīt šos pienākumus, atšķirību skaidroja Sprūdžs.

Lembergs Sprūdža lēmumu piektdien nodēvējis par blefu.

Pagājušajā piektdienā Sprūdžs pieprasīja Lembergam sniegt paskaidrojumus, jo no Ģenerālprokuratūras bija saņēmis "šokējošu" informāciju par Lemberga "saimniekošanu" Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!