Foto: LETA
Vairums jaunās emigrācijas pārstāvju uz pastāvīgu dzīvi Latvijā vairs neatgriezīsies, uzskata Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) līderis Jānis Kukainis.

Rīgā no trešdienas līdz piektdienai notiek PBLA gadskārtējā valdes sēde, kurā tiek uzklausīti ziņojumi par visu latviešu organizāciju darbu savās mītņu zemēs un tiks lemts par turpmākās darbības prioritātēm. Ārzemju latviešus trešdien uzrunāja arī Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Latvijas diasporu tagad var iedalīt tā saucamajā vecajā trimdā, kas sastāv no Otrā pasaules kara bēgļiem un viņu pēctečiem, un tā saucamā jaunajā diasporā, kas ir izbraukusi galvenokārt ekonomisku iemeslu dēļ, norādīja Kukainis.

"Jaunā diaspora ir aizbraukusi galvenokārt ekonomisku iemeslu dēļ. Šie cilvēki ir pirmās paaudzes emigrācija ar ciešu saiti ar Latviju, kur viņi ir atstājuši savus ģimenes locekļus, radus un draugus. Personīgi domāju, ka vairums no viņiem uz pastāvīgu dzīvi Latvijā neatgriezīsies," izteicās Kukainis.

PBLA un tās mītņu zemju organizāciju uzdevums ir atbalstīt viņus jaunu latviešu biedrību un citu organizāciju dibināšanā un nostiprināšanā, kas jāpanāk ar pašu spēkiem, pašu ārzemju latviešu resursiem.

"Saprotu iemeslus, ka cilvēki beidzamajos gados ir pametuši Latviju galvenokārt ekonomisku apstākļu dēļ, bet, manuprāt, tas nenozīmē, ka viņiem ir tiesības sagaidīt vai Latvijai ir pienākums viņiem pilnībā nodrošināt skolu sistēmas vai celt biedrību namus viņu jaunajās mītņu zemēs," sacīja PBLA līderis.

Viņaprāt, valdībai galvenā vērība ir jāfokusē uz tautu Latvijā - ekonomisko apstākļu uzlabošanu, lai apstādinātu tautas izceļošanu jeb "citiem vārdiem - mūsu tautas noasiņošanu".

"Iesākumā apņemsimies divu gadu laikā sagādāt vismaz desmittūkstoš darba iespēju nesen izbraukušajiem," aicināja Kukainis.

Ārzemju latvieši arī uzskata, ka steidzami ir jāuzlabo likumu pieņemšanas process, jo Pilsonības likuma grozījumiem gals vēl neesot redzams. Trimdas latviešus satrauc arī Okupācijas muzeja nākotne, kad tam uz remonta laiku jāpārvācas uz citām telpām.

"Vēlamies, lai valsts daudz, daudz aktīvāk iesaistītos muzeja nākotnes nama izbūvē un garantētu Okupācijas muzejam un Latvijas sabiedrībai konkrētus un stingrus termiņus, kad muzejs varēs atgriezties pārbūvētajā ekā Rātslaukumā," uzrunā uzsvēra Kukainis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!