Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sagatavojusi trīs modeļus, kā valsts turpmāk varētu organizēt un finansēt mācību līdzekļu iegādi skolēniem, lai Latvijā nodrošinātu izglītību bez maksas, un par nozari atbildīgais ministrs Roberts Ķīlis ar šiem variantiem pirmdien arī iepazīstinājis Lielo pilsētu asociācijas pārstāvjus, taču sporta tērpi un cits skolēnu nodrošinājums nākotnē, visticamāk, būs vien jāpērk vecākiem.

Ķīlis pēc tikšanās ar lielo pilsētu mēriem un citiem pārstāvjiem pirmdien žurnālistiem paskaidroja, ka IZM jau tuvākajā laikā izsludināšanai Valsts sekretāru sanāksmē (VSS) varētu iesniegt grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumus, kuros noteikta kārtība, kādā valsts organizē un finansē mācību līdzekļu iegādi.

"Attiecībā uz to tiek gatavoti trīs varianti – minimālais, optimālais un maksimālais. Minimālais – tas, kur visu nosedz valsts, optimālais – tas, ko sedz valsts un pašvaldība attiecībā uz mācību procesu. Savukārt maksimālajā variantā iekļauts arī tas, ko arī vecāki varētu segt," viņš paskaidroja.

Vienlaikus gan Ķīlis norādīja, ka viss, kas attiecināms uz mācību saturu, mācību līdzekļiem, iekārtām, kas paredzētas mācībām, jāsedz valstij un pašvaldībām. "Ja skola izlemj pirkt zīda diegus, tas ir skolas lēmums, bet mācību līdzekļiem nav jābūt pozīcijai vecāku izdevumos," piebilda Ķīlis.

Viņš pagaidām nevēlējās precizēt, kuri mācību līdzekļi ietilptu bezmaksas līdzekļu sarakstā, bet kuri – ne. Vienlaikus gan ministrs atzina, ka, pēc pašreizējas koncepcijas, sporta tērpi, mugursomas, maiņas, sporta apavi nebūtu janodrošina valstij vai pašvaldībai un tie vecākiem būs vien jāpērk pašiem.

Ministrs paskaidroja, ka situācija pašvaldībās ir dažāda – dažas no tām mācību grāmatas pašlaik ir iepirkušas pietiekamā daudzumā, un ir dažas, kurām mācību grāmatu trūkst, taču līdzekļi, "kas seko skolēnam", visām pašvaldībām tiek nodrošināti vienādā apmērā. Tāpēc varētu diskutēt, ka pašvaldības, kurām mācību līdzekļi ir pietiekamā apmērā, šos līdzekļus varētu tērēt citādi, piemēram, rīkojot kādas skolas ekskursijas.

Ventspils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš aģentūrai BNS pavēstīja, ka pagaidām vēl ir pāragri spriest, kurš no IZM piedāvātajiem modeļiem bezmaksas izglītības nodrošināšanai būtu labāks, jo jāsagaida precīzs ministrijas piedāvājums.

Raksturojot esošo situāciju, Vītoliņš norādīja, ka Ventspilī visas skolas tiek nodrošinātas ar mācību grāmatām un vecākiem tās nav jāpērk. "Varbūt ir kādi atsevišķi gadījumi, taču tas ir reti, un, ja vecāki kaut ko finansē, tas ir brīvprātīgi. Mums tā nav problēma," viņš sacīja.

Jau vēstīts, ka tiesībsargs aktualizējis jautājumus par to, kā Latvijā tiek nodrošināta izglītība bez maksas, norādot, ka daudziem vecākiem jāpērk mācību grāmatas un darba burtnīcas. IZM atzinusi, ka problēma pastāv, solot esošo situāciju mainīt, kā arī līdz gada beigām noteikt, kas tad tieši ir attiecināms uz mācību līdzekļiem, kuri janodrošina valstij un pašvaldībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!