Foto: stock.xchng

Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas nami" sagatavojis dokumentus par maksātnespējas pieprasīšanu kompānijai "Zeus", ar ko "Rīgas nami" veica riskantus darījumus, pastāstīja "Rīgas namu" valdes priekšsēdētāja Ilze Spūle.

"Mums ir sagatavoti visi nepieciešamie dokumenti maksātnespējas pieprasīšanai, taču mēs vēl pagaidām nevaram iesniegt šo prasību, jo "Zeus" ir lūdzis tiesisko aizsardzību," sacīja Spūle.

Viņa norādīja, ka pašlaik ir jāgaida tiesas lēmums par tiesiskās aizsardzības piešķiršanu. "Ja uzņēmumam netiks noteikta tiesiskā aizsardzība, tad "Rīgas nami" maksimāli ātri sniegs maksātnespējas pieprasījumu, bet, ja tiesa apstiprinās "Zeus" prasību, tad mēs paskatīsimies, kā viņiem veiksies ar turpmāko formalitāšu kārtošanu," teica "Rīgas namu" valdes priekšsēdētāja.

Jau ziņots, ka "Zeus" vērsies tiesā, lūdzot tam pasludināt ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu. Latgales priekšpilsētas tiesa 5.novembrī pieteikumu pieņēmusi izskatīšanai un ierosinājusi lietu.

Ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesā atšķirībā no parastā tiesiskās aizsardzības procesa maksātspējas grūtībās nonākušais parādnieks panāk vienošanos ar kreditoriem par īstenojamo pasākumu plānu jau pirms tiesas un tiesā iesniedz apstiprināšanai saskaņotu plānu. Ja tiesa pasludinās "Zeus" ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu, iestāsies vairākas tiesiskās sekas, tostarp kreditori nedrīkstēs pieteikt uzņēmuma maksātnespēju.

Oktobra sākumā "Rīgas nami" brīdināja "Zeus" par nodomu ierosināt tās maksātnespēju, ja uzņēmums neatdos pašvaldības līdzekļus 1,2 miljonu latu apmērā. "Uzņēmumam tika nosūtīta vēstule, kurā tika lūgts atdot "Rīgas namiem" līdzekļus 1,2 miljonu latu apmērā, kas ir tie līdzekļi, ar kuriem notika darījumi," iepriekš informēja "Rīgas namu" komunikāciju speciāliste Terēze Luksa-Sigate. Minētās summas samaksai "Zeus" tika dots laiks līdz 23.oktobrim, taču uzņēmums tā arī nenorēķinājās.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde 25.septembrī sāktā kriminālprocesa par nelikumībām "Rīgas namos" ietvaros aizturēja līdzšinējo "Zeus" valdes locekli Ivaru Cisku, kā arī "Rīgas namu" valdes priekšsēdētāju Kārli Kavacu, kurš gan, samaksājot 15 tūkstošus latu lielu drošības naudu, 4.oktobrī tika atbrīvots no ieslodzījuma.

11.septembrī Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks un pašvaldības uzņēmuma "Rīgas nami" kapitāldaļu turētājs Andris Ameriks aizdomās par zaudējumu nodarīšanu "Rīgas namiem", veicot augsta riska finanšu darījumus, atcēla uzņēmuma valdi - Kavacu un valdes locekli Almeru Ludviku.

"Zeus", kas nodarbojas ar operācijām ar vērtspapīriem, ir dibināts 2005.gadā. Kompānijas pamatkapitāls ir 2000 latu, un tās vienīgais īpašnieks ir Valters Tučs, liecina "Lursoft" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!