Foto: LETA

Latvijas Pensionāru federācija ir sašutusi par labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) izteikumiem, ka padomju laikos strādājušie pensionāriem viņu pensiju uzkrājums ir ”virtuāls” un viņi saņemot nenopelnīto naudu, tāpēc pieprasa ministres demisiju.

Latvijas Pensionāru federācijas valde nolēmusi prasīt premjeram Valdim Dombrovskim (V) tūlītēju ”Viņķeles demisiju un atstādināšanu no ministres amata pienākumu pildīšanas”.

Federācijas valdes lēmumā pausts, ka Viņķeles publiskie izteikumi ir ”ņirgāšanās par Latvijas pensionāriem, cilvēkiem, kas izcīnījuši šīs valsts neatkarību, bet šodien - 21 gadu pēc neatkarības atjaunošanas, dzīvo cilvēkam nepieņemamos apstākļos”.

Federācija atgādina, ka Latvijā nabadzībā dzīvo 50% veco cilvēku, un tas ir augstākais rādītājs Eiropas Savienībā. ”Lielākās daļas pensionāru ienākumi nav pietiekami lai segtu izdevumus par mājokli, pārtiku un nepieciešamo ārstēšanos, kā arī lai samaksātu arvien pieaugošos nodokļus par vienīgo mājokli. Ministres izpratne par sabiedrībai nozīmīgiem jautājumiem ir jāvērtē kā galēja cinisma un necieņas izpausme pret vecāko paaudzi. Mūs nepārsteidz, ka ministre interviju sniegusi tieši žurnālam "Playboy", kas pazīstams kā vīriešu erotiskais izdevums," teikts federācijas valdes lēmumā"

Latvijas Pensionāru federācija uzskata, ka ”šāds cilvēks nedrīkst vadīt ministriju, kuras viens no galvenajiem uzdevumiem ir valsts veco cilvēku jautājumu risināšana, un kategoriski pieprasa tūlītēju ministres demisiju, pretējā gadījumā atstājot sev tiesības uz nevardarbīgu protesta akciju organizēšanu visā Latvijas teritorijā”.

Jau vēstīts, ka interneta vidē sašutumu raisījis labklājības ministres Ilzes Viņķeles ("Vienotība") paustais par padomju laikā uzkrāto darba stāžu un iespējām palielināt zemās pensijas. Viņķele norādīja, ka pensionāriem ir ārkārtīgi sarežģīti saprast, kādēļ viņu pensija tik vienkārši nav palielināma, "varam komentēt anonīmi interneta telpā, cik gribam, bet tā ir skaudrā realitāte".

Intervijā žurnālā "Playboy" Viņķele saka: "Viņi, kas nāk no padomju laikiem, saka, ka ir maksājuši nodokļus, strādādami rūpnīcās (padomju laikā gan nebija tāda jēdziena kā nodokļu maksāšana), un pārmet, ka viņu stāžs ir liels, bet pensija niecīga, to valsti viņi ir būvējuši un tā nemaz nav atšķirīga no šodienas Latvijas. Skarbā patiesība diemžēl ir tā, ka tās ir divas dažādas pasaules un viņu devumu citai valstij nevar adekvāti novērtēt šeit, un visas tās pensijas, ko maksā atjaunotā Latvijas valsts, faktiski nāk no naudas, ko šie cilvēki nav radījuši."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!