Foto: PantherMedia/Scanpix
Par dažādiem pārkāpumiem Sociālās integrācijas valsts aģentūrā (SIVA) šonedēļ sāktas disciplinārlietas pret vēl astoņām amatpersonām, tai skaitā pret SIVA direktores vietnieci Ingrīdu Misūnu, kura šobrīd pilda arī direktores pienākumus iepriekš disciplinārlietas ietvaros atstādinātās iestādes vadītājas Regīnas Simsones vietā, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Disciplinārlieta pret Misūnu sākta par invalīdu apmācībai domātas naudu izmantošanu, lai komandējumā uz Sirosu Grieķijā nosūtītu vecāko automehāniķi Arni Simsonu, kurš ir atstādinātās direktores vīrs. Tieši Misūna parakstījusi rīkojumu par Simsona komandēšanu uz dienvidu kūrortvalsti, ziņo "de facto".

Labklājības ministrija secinājusi, ka Simsona nosūtīšana komandējumā nav atbilstoša projekta "Chance" mērķim – uzlabot apmācības metodiku invalīdiem ar intelektuāliem traucējumiem. Līdz ar to arī komandējumam atvēlētie līdzekļi – 1505 lati - iztērēti prettiesiski.

Savukārt pārējās septiņas disciplinārlietas sāktas saistībā ar masveidā notikušo skaidras naudas čeku anulēšanu iestādē - divu gadu laikā kopumā par 382 tūkstošiem latu. Pārbaudes sāktas pret SIVA Rehabilitācijas pakalpojumu nodaļas vadītāju, pieciem administratoriem, kā arī Klientu apkalpošanas nodaļas vadītāju.

Šobrīd Labklājības ministrija bijusi spiesta secināt, ka aģentūrā nav nodrošināta iespēja izsekot patiesajai naudas plūsmai un darījumu pamatotību. Līdz ar to pārraugošā iestāde nevar pārliecināties par iestādes faktisko finansiālo stāvokli. Turklāt radīti riski, kas pieļauj naudas piesavināšanās iespēju lielos apmēros.

Pēc "de facto" ziņotā par to, ka aģentūrā strādā ne tikai direktores vīrs, bet vadošā amatā arī vīrabrālis, pārbaudi par iespējamām nelikumībām un interešu konflikta situācijām sācis arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Jau vēstīts, ka labklājības ministre Ilze Viņķele (V) iepriekš stāstīja, ka, sākot izmeklēt gadījumu par it kā no SIVA kases izzagtajiem 13 000 latu, ministrija konstatēja iespējamos rupjus grāmatvedības kārtošanas pārkāpumus. Pārbaudē atklājās, ka pērn ir anulēti čeki par aģentūras pakalpojumiem kopumā 306 000 latu vērtībā.

Savukārt TV3 iepriekš ziņoja, ka SIVA darbiniece vairāku gadu garumā no aģentūras kases izzagusi ap 13 000 latu. Sieviete šo rīcību skaidrojusi ar to, ka nauda bijusi vajadzīga lielā kredīta dēļ. Pēc notikušā no amatiem atbrīvoti gan konkrētā darbiniece, gan aģentūras galvenā grāmatvede un finanšu direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!