Foto: Valsts kanceleja
Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) nākamnedēļ, 27.novembrī, tiks pasniegtas sabiedrības cieņas balvas "Cicerons", un balva starptautiskās politikas kategorijā piešķirta Hilarijai Klintonei, aģentūru LETA informēja LZA pārstāve Ilga Tālberga.

Klintonei balva piešķirta par daudzpusīga atbalsta sekmēšanu Latvijai, tostarp izglītības projektos, par spēju kompetenti diskutēt ar dažādu Latvijas sabiedrības grupu pārstāvjiem. Savukārt Bils Klintons balvu saņems par personisku ieguldījumu Latvijas virzībā uz NATO.

"Biju līdzās ASV prezidentam, kad viņš telefonsarunā ar Borisu Jeļcinu stingri un argumentēti norādīja uz nekavējošu padomju karaspēka izvešanu no Latvijas, kā arī Skrundas lokatora nojaukšanu. Tā bija vēsturiska runa," sacīja Cicerona balvas žūrijas pārstāvis, bijušais vēstnieks ASV Ojārs Kalniņš.

Tālberga norādīja, ka Cicerona balvu pasniedz politiķiem, zinātniekiem un publicistikas praktiķiem par veiksmīgu sabiedrības uzrunu, sociālās saliedēšanas ideju paušanu lokālā, nacionālā un starptautiskā mērogā.

Šoreiz balva piešķirta arī žurnālistei Inai Strazdiņai.

Žūrijas priekšsēdētājs Jānis Stradiņš akcentēja, ka izglītības jomas sasniegumi bija galvenais šī gada laureātu izvirzīšanas vadmotīvs nacionālā mērogā, tādēļ Cicerona balva nonāk pie Rīgas Tehniskās universitātes iepriekšējā rektora Ivara Knēta un mākslas zinātnieces Valentīnas Freimanes.

Savukārt izglītības un kultūras dzīve ir bijusi prioritāte Ikšķiles novadā, tādēļ Cicerona Goda nosaukums tiks piešķirts domes vadītājam Indulim Trapiņam.

Balvu pasniegšana notiks LZA 3.stāva zālē plkst. 14.30. Tālberga norādīja, ka mediji balvas saņēmējus varēs intervēt īsi pirms ceremonijas.

Cicerona balvas līdz šim ir saņēmuši gan ārvalstu prezidenti un vēstnieki, kuri veicinājuši Latvijas iespējas pasaulē, tāpat arī Latvijas pārstāvji ārvalstīs, piemēram, Vaira Vīķe-Freiberga, Andris Piebalgs.

Tālberga informēja, ka iepriekšējo gadu laureāti - Saeimas deputāti, kultūras un izglītības sistēmas pārstāvji būs dalībnieki ceremonijas ietvaros notiekošajā Cicerona simpozijā "Izglītība. Nauda. Bagātība?".

Klātbūtni tajā ir apstiprinājusi Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL/TB-LNNK), Jānis Siliņš, Artūrs Maskats, ASV vēstniecības vadība un daudzi citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!