Foto: DELFI Aculiecinieks
Arheoloģisko pieminekļu izpētē un arheoloģisko priekšmetu meklēšanā kultūras pieminekļu teritorijās un aizsardzības zonās metāla detektorus vajadzētu ļaut izmantot, ja tas noteikts oficiālā atļaujā.

Šādu priekšlikumu likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" grozījumiem Saeimā ir iesniegusi Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI).

Tie paredz, ka meklēšanas ierīces metāla priekšmetu un materiālu blīvuma noteikšanai, piemēram, metāla detektorus, drīkstēs izmantot, ja tas būs noteikts VKPAI izsniegtā atļaujā.

Tāpat rosināts noteikt, ka turpmāk par jaunatklātu kultūras pieminekli atradējam VKPAI jāpaziņo piecu dienu laikā - pašlaik to var darīt desmit dienas.

Minētā institūcija cer, ka likumā tiks ierakstīts, ka pašvaldībai ir tiesības no pašvaldības budžeta piešķirt līdzekļus saimnieciski neizmantojamu valsts nozīmes kultūras pieminekļu konservācijai un restaurācijai.

VKPAI vadītājs Juris Dambis Saeimas komisijai nosūtītajos priekšlikumos arī aicina normatīvajā aktā noteikt, ka no Latvijas aizliegts izvest valstij piederošus arheoloģiskos priekšmetus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!