Foto: Mango
Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāts Kārlis Seržants dienu pirms Saeimas komisijas sēdes atsaucis priekšlikumu Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas vērsts uz abortu ierobežojumiem, apliecināja deputāts.

Viņš iepriekš iesniedza priekšlikumu, kas noteica, ka katram bērnam "no ieņemšanas brīža" ir neatņemamas tiesības uz dzīvību un attīstības aizsardzību. Grozījumus šajā likumā skata Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Veselības ministrijas (VM) parlamentārā sekretāre Liene Cipule aģentūrai BNS iepriekš norādīja, ka šāds priekšlikums faktiski nozīmē abortu aizliegumu.

"Ja mēs nosakām nedzimušu dzīvību par tiesību subjektu, mēs pretnostatām šā subjekta tiesības sieviešu tiesībām. Brīdī, kad sieviete var izvēlēties veikt abortu, mēs nevaram pateikt, kam šādu tiesību ir vairāk. Tas rada ļoti lielas problēmas un principā nozīmē abortu aizliegumu, jo nekad nevarēsim izspriest, kuram tajā brīdī bija lielākas tiesības," klāstīja Cipule.

Ministrijā uzskata, ka pašreizējais tiesiskais regulējums jau paredz ierobežojumus un krasas izmaiņas nav nepieciešamas.

VM kā risinājumus abortu skaita samazināšanai redz kontracepcijas līdzekļu pieejamību par brīvu atsevišķām sabiedrības grupām, izglītošanas pasākumus, tostarp veselības mācību skolās, kā arī sociālo atbalsta pasākumu pastiprināšanu, lai palīdzība būtu pieejama sievietēm, kurām iestājusies grūtniecība, bet viņas palikušas vienas.

Ministrija atzīst, ka abortu skaits Latvijā vēl aizvien ir augstāks nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), un prognozē, ka ES pašreizējo līmeni Latvija sasniegtu piecos līdz septiņos gados.

1997.gadā Latvijā tika veikti 1156 mākslīgie aborti uz 1000 jaundzimušo, 2000.gadā – 854, 2011.gadā – salīdzinoši tikai 384 mākslīgie aborti uz 1000 dzīvi dzimušu bērnu. ES abortu skaits uz 1000 jaundzimušo ir 221.

2011.gadā Latvijā veikti 7089 mākslīgie aborti, salīdzinājumam 2005.gadā – 12 785.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka otrdien Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisija turpinās vērtēt priekšlikumus abortu skaita samazināšanai, liecina apakškomisijas darba kārtība. Apakškomisijai iepriekš īpaši izveidota darba grupa nodevusi izskatīšanai kopumā 24 priekšlikumus. Starp tiem ir arī priekšlikums Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā ietvert normu, ka nedzimusi dzīvība tiek aizsargāta no ieņemšanas brīža, kā arī priekšlikums pirms aborta veikt augļa ultrasonogrāfiju vai sirdspukstu noklausīšanos doplerogrāfā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!