Foto: LETA

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jeb tā dēvētās Gaismas pils būvniecības procesā no darbu sākuma līdz ēkas būvdarbu pabeigšanai uz izmaksu indeksācijas rēķina būs ietaupīti ap 8,9 miljoni latu, par to valdību otrdien sēdē informēja Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretārs Guntis Puķītis.

Viņš klāstīja, ka patlaban ir izpildīti 82% ēkas būvdarbu apjoma. Kopējās būvniecības izmaksas pēc izmaksu indeksācijas jeb tēriņu pārrēķināšanas atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) noteiktajiem indeksiem būs 126,9 miljoni latu, radot aptuveni 8,9 miljonu latu lielu ietaupījumu.

Puķītis gan atzina, ka, lai arī Gaismas pils izmaksas indeksācijas rezultātā samazinās par nepilniem deviņiem miljoniem latu, šī summa jau ir ierēķināta kopējā projekta budžetā. "Tā nepaliek pāri, taču par šo summu mums nevajadzētu tad prasīt papildu finansējumu budžetā," skaidroja KM valsts sekretārs.

Viņš tāpat atzina, ka Gaismas pils būvuzņēmējs - Nacionālo būvkompāniju apvienība (NBA) – pastiprināti pētījusi piemēroto izmaksu indeksāciju un paudis viedokli, ka CSP indeksi neesot korekti. KM gan nekādus lēmumus par indeksu izmaiņām nav pieņēmusi un to arī negatavojas darīt.

KM valsts sekretārs atzīmēja, ka izmaksu indeksācijas jautājumā pusēm ir jāpanāk vienošanās. Atbildīgā ministrija pēc mēneša atkal sniegs valdībā ziņojumu par tālākajām sarunām ar būvuzņēmēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!