Foto: DELFI Aculiecinieks
Kurš nosaka, ar kādu uzvārdu cilvēkam būs dzīvot? "Kā kurš?" – jūs vaicāsiet. "Vecāki, protams. Nu, atsevišķos gadījumos viņš pats." Šajos vārdos ir sava loģika, taču ne vienmēr tā darbojas. Izrādās, šad tad uzvārda maiņu izdara valstsvīri. Turklāt maina to jau pēc cilvēka nāves.

Tieši tā arī notika ar latviešu pulkvedi Oskaru Kolpaku. Cilvēks piedzima un visu savu mūžu nodzīvoja ar uzvārdu Kolpaks. Ar šo pašu uzvārdu leģendārais karavadonis 1919.gadā krita. Lai pārliecinātos par iepriekš minēto, pietiek pārlapot tā laika preses izdevumus.

Pēc varoņa nāves un atbrīvojoties no imperiālistiskām liecībām, Totlēbena bulvāris tika pārdēvēts tieši par Kolpaka bulvāri. Pagāja daži gadi, un, lūk, pagājušā gadsimta divdesmito gadu beigās Latvijas valstsvīri nolēma veikt korekcijas pulkveža slāviskajā uzvārdā, un Kolpaks kļuva par "politkorektu" Kalpaku.

Cik tiesiska bija šāda valstsvīru rīcība? Manuprāt, tā ir necieņa pret varoņa piemiņu. Vai nebūtu laiks atdot atpakaļ vēsturisko uzvārdu varonim, kurš nolika galvu par Latvijas neatkarību?


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!