Foto: LETA

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) attiecības pēc tam, kad septembra sākumā lielās pilsētas pauda gatavību pieprasīt ministra demisiju, ir stabilizējušās, sacīja Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) izpilddirektora vietnieks Māris Kučinskis.

"Pašlaik tās ir normalizējušās. Tomēr es politikā esmu bijis ilgu laiku, tādēļ arī vēršu mēru uzmanību, ka ir jābūt piesardzīgiem," sacīja Kučinskis.

Latvijas lielo pilsētu mēri septembra vidū Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai un premjeram Valdim Dombrovskim nosūtīja vēstuli, kurā draudēja prasīt Sprūdža demisiju, ja ministrs neņems vērā pašvaldību argumentus iecerētajās pašvaldību reformās.

Viņš norādīja, ka Sprūdžs līdz šim nācis klajā ar skaļiem paziņojumiem par izmaiņām likumdošanā, taču, kad sākas reālas diskusijas, tad finiša taisnē jau šie priekšlikumi ir abām pusēm pieņemami. Piemēram, jautājumā par pašvaldību deputātu amatu apvienošanu darba grupa šobrīd jau ir nonākusi līdz sapratnei par centrālo administrāciju, kas gatavo lēmumus, bet vairs netiek runāts par tādu absurdu kā bija sākumā, ka arī slimnīcas māsiņa vairs nevarēs būt deputāte.

"Tāpat jau ir pazudis priekšlikums par deputātu skaita samazināšanu. Jauno politiķu pieeja pašlaik vienkārši ir tāda, ka no sākuma mēs pasakām maksimumu, kas ir populāri, bet reālais darbs sākas tikai pēc tam," sacīja Kučinskis.

Viņš atzina, ka lielās pilsētas draudēja ar demisiju, jo vēlējās pievērst premjera uzmanību un veicināt sarunu veidošanos ar ministru. Lielajām pilsētām gan vienmēr bijušas labas attiecības ar ministrijas ierēdņiem un, kamēr nav politisku norādījumu ierēdņiem, ka jādara tā kā grib ministrs, tikmēr darbs ir ļoti normāls.

"Savukārt attiecībās ar Sprūdžu ir tāds ļoti liels klusums. Mēs gan nezinām vai tas ir klusums pirms vētras, vai arī pašlaik par prioritāti tiešām ir kļuvuši darba jautājumi," sacīja Kučinskis.

Pašvaldības nav apmierinātas ar Sprūdža idejām par deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās, domnieku darba profesionalizēšanu un liegumu savienot darbu domē ar kādas pašvaldības iestādes vai uzņēmuma vadīšanu ir nonākušas līdz izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē. Pret daudzām no tām iebilst lielo pilsētu mēri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!