Foto: stock.xchng

Ģimenes ārstu kvalitātes kritērijiem jābūt balstītiem uz brīvprātības principa, par šādu viedokli šodien valdes sēdē vienojušies Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) pārstāvji.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja LĀB prezidents Pēteris Apinis, biedrības valde arī uzskata, ka pamatota ir ģimenes ārstu prasība saglabāt spēkā esošo normu, ka kapitācijas nauda ir saistīta ar procentuālu apmēru no ārstniecības budžeta.

Spēkā esošie noteikumi paredz, ka kopējais kapitācijas naudas apmērs ir ne mazāk kā 6,55% no apakšprogrammai "Ārstniecība" paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Veselības ministrija (VM) no 2013.gada plāno kapitācijas naudu noteikt ne mazāk kā 6,55% apmērā no plānotā bāzes finansējuma dotācijai no vispārējiem ieņēmumiem apakšprogrammā "Ārstniecība".

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) kategoriski iebilst pret šādām pārmaiņām, un atbalstu pauž arī LĀB.

LĀB sēdē piedalījās arī LĢĀA prezidents un Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska.

LETA jau ziņoja, ka LĢĀA 5.decembrī izsūtīja vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), tiesībsargam Jurim Jansonam un veselības ministrei, kurā prasa veselības ministres Ingrīdas Circenes (V) demisiju, pamato savu lēmumu un vienlaikus lūgusi VM ņemt vērā iesniegtos iebildumus plānotajiem Ministru kabineta noteikumu grozījumiem, kas regulē arī ģimenes ārstu darbu.

Šodien ministre un ģimenes ārstu asociāciju vadītāji sēdās pie kopīga galda, lai iepazīstinātu Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputātus ar plānotajām izmaiņām ģimenes ārstu darba organizācijā, tomēr arī deputātu klātbūtnē vienošanos nepanāca.

"Neko īpaši daudz panākt šai sēdē neizdevās, bet domāju, ka deputātu un ministres uzmanību pievērsām," šodien pēc sēdes aģentūrai LETA sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidents Pauls Princis. Viņš arī piebilda, ka uzaicinājumu uz solītajām sarunām vēl nav saņēmis un to ļoti gaidīs.

Savukārt veselības ministres preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna teica, ka Circene noteikti aicinās LĢĀA un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju (LLĢĀA) uz atkārtotām sarunām. Konkrētus datumus gan nosaukt viņa nevarēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!