Rīgas domes Pieminekļu padome ceturtdien akceptēja tēlnieka Ulda Kurzemnieka izstrādāto Kārļa Ulmaņa pieminekļa projektu. Pieminekļa atklāšana paredzēta nākamā gada 22.jūlijā.
Pieminekļa projekta autori ir Kurzemnieks un arhitekts Agnis Lukševics. Kurzemnieks stāstīja, ka Ulmanis pieminekļa projektā ir attēlots, pirmkārt, "kā cilvēks, kas nāk mums pretī un sveicina". Pēc Kurzemnieka teiktā, pieminekļa veidols ir stipri mainījies no tā brīža, kad tēlnieks to sācis veidot, un tas esot normāli, jo viņš par Ulmani darba gaitā esot daudz lasījis, uzklausījis atziņas un domas. "Arvien vairāk Ulmani uztvēru nevis kā pagātnes vadoni un mitoloģizētu tēlu, bet kā sarežģītu, pretrunīgu personību, tajā pašā laikā dižu un neatkārtojamu Latvijas vēsturē," sacīja Kurzemnieks.

Ulmaņa tēls ir paredzēts 2,55 metrus garš, taču kopā ar paaugstinājumu - vairāk nekā trīs metrus garš. Paredzēts, ka gan skulptūra, gan tā pamats būs bronzas lējums. Savukārt jau iepriekš akceptētā pieminekļa atrašanās vieta būs pretim Rīgas domei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!