Foto: Saeimas administrācija
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja vietnieka amatam virzītajam Latvijas Bankas (LB) konsultantam juridiskajos jautājumos Pēterim Putniņam nav izprotama viņa sasaistīšana ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu un viņš uzsver, ka līdz šim ticis vērtēts kā neatkarīgs eksperts ar starptautisku pieredzi.

Putniņš trešdien žurnālistiem sacīja, ka tad, ja kļūs par FKTK priekšnieka vietnieku, stiprinās pārskatāmāku banku sektora uzraudzību, lai arī esot saprotams, ka tā ir jūtīga lieta, "kas nepieļauj asas kustības, taču tas nav pamats arī iegrimt bezdarbībā".

Viņš uzskata, ka pašlaik kredītiestāžu uzraudzība Latvijā ir "sākotnējā pārejas periodā" un šīs jomas attīstību noteiks arī Latvijas virzība un pāreja uz eiro.

Pēc Putniņa domām, FKTK arī jāpārskata notikumi saistībā ar "Latvijas Krājbankas" krahu un no tā ir jāizdara secinājumi. "Šis gadījums ir jārevidē un no tā ir jāizdara secinājumi, lai maksimāli nodrošinātos pret to, ka kaut kas tamlīdzīgs neatgadās nākotnē," teica FKTK priekšnieka vietnieka amata kandidāts.

Viņš arī uzsvēra, ka amata pienākumus FKTK gatavs uzņemties, pateicoties ilggadējai pieredzei darbā LB Juridiskās pārvaldes vadītāja amatā, gan kopš 2005.gada konsultējot LB juridiskos jautājumos, gan arī tāpēc, ka kopumā ar centrālo banku sadarbojies 12 gadus un izpelnījies bankas vadības uzticību.

Viņš noliedza savu saistību ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu. Putniņam esot mīkla tas, kāpēc viņa vārds tiekot saistīts ar Lemberga ietekmi.

"Lembergs nav bijis mans klients, viņš pie manis nekad nav vērsies pēc juridiskas palīdzības. Šāds viedoklis par manu saistību ar Lemberga kungu nav pamatots. Tā man aizvien ir mīkla," klāstīja Putniņš, kurš gan nenoliedza, ka Lembergu pazīstot. Savukārt viņa virzīšana uzņēmuma "Ventbunkers" padomē esot pamatota ar viņa kā neatkarīga speciālista spējām.

Putniņš uzsvēra, ka 2010.gada jūnijā viņš Saeimas atbalstu iecelšanai LB padomes locekļa amatā neguva politisko sakritību rezultātā. "Esmu pārliecināts, ka tas nebija jautājums par manu kvalifikāciju un pieredzi," sacīja Putniņš.

"Vienotības" un "Saskaņas centra" Saeimas frakciju deputāti, kuru sēdēs Putniņš trešdien viesojās, interesējušies par viņa vīziju un nākotnes nodomiem iestādes nākotnes attīstībā. Nākamnedēļ Putniņš tiksies arī ar citu frakciju deputātiem.

Jau vēstīts, ka FKTK vadītāja vietnieka amatam virzīs LB konsultantu juridiskajos jautājumos Pēteri Putniņu, portāls "Delfi" noskaidroja Saeimā.

Saeimas Prezidijs jautājumu par viņa kandidatūru pirmdien nodeva izskatīšanai Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai lēmumprojekta sagatavošanai.

Ziņots arī, ka

id=42774174">Saeimas vairākums 25.oktobrī neatbalstīja Jāņa Brazovska atkārtotu iecelšanu FKTK priekšnieka vietnieka amatā. Brazovskis FKTK vadītāja vietnieka amatā strādāja kopš 2000.gada 26.oktobra.

2010.gadā Saeima Putniņu neapstiprināja LB padomes locekļa amatam, jo viņa vārds tika saistīts ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu.

Kā iepriekš rakstīja "Dienas Bizness", Putniņš savulaik darbojies arī AS "Ventbunkers" padomē.

Par LK padomes locekli Putniņš kļuva 2005. gada februārī, kad arī LK akcionāru pilnsapulce padomē ievēlēja veselu virkni Ventspils mēram Aivaram Lembergam lojālas personas. Vēl iepriekš, 2004. gada novembrī, P. Putniņam tika izsniegta pilnvara pārstāvēt Nīderlandē reģistrēto firmu "Yelverton Investments".

Laikraksts atzīmēja, ka Putniņa dzīvesbiedre Vidaga Putniņa jau gadiem ilgi darbojusies dažādu ar Ventspils tranzītbiznesu saistītu uzņēmumu padomēs, kur pārstāvējusi ar Lembergu saistītas intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!