Foto: LETA

Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja Nila Ušakova ("Saskaņas centrs") pagājušajā nedēļā pieņemtais lēmums stipras snigšanas laikā ļaut autovadītājiem, uzrādot tehnisko pasi, bez maksas braukt sabiedriskajā transportā, nepilda savu galveno uzdevumu, un Vides un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) varētu vērtēt šā lēmuma juridisko pusi, pastāstīja ministra Edmunda Sprūdža preses sekretāre Maija Pētermane.

Viņa atzina, ka ministrs pašlaik nevar sniegt savu vērtējumu par šo iniciatīvu no juridiskā viedokļa un neviena puse arī pagaidām nav lūgusi VARAM to darīt, tomēr "ir pilnīgi skaidrs, ka katrai iniciatīvai, lai cik laba un atbalstāma tā būtu, ir jābūt saskaņā ar likumu".

Sprūdžs norādīja, ka ir grūti uzreiz izvērtēt, cik lielā mērā šī ideja atslogo satiksmi, taču pats kā autovadītājs īpašas izmaiņas neesot jutis.

Pēc ministra domām, lai šis RD piedāvājums reāli sasniegtu savu mērķi – atslogot pilsētas satiksmi no privātā transporta –, domei to būtu vajadzējis iepriekš pārdomāt un par to savlaicīgi informēt, lai autovadītāji varētu izmainīt savus ikdienas paradumus.

"Pašlaik tas izskatās vairāk pēc publicitātes, nevis satiksmes atslogošanas pasākuma," ministra viedokli pauda Pētermane. Viņa piebilda, ka VARAM līdz nākamā gada pašvaldību vēlēšanām pievērsīs pastiprinātu uzmanību tamlīdzīgiem "priekšvēlēšanu elementiem" pašvaldību darbā kopumā.

Savukārt, ja runā vispārīgi, tad šādi risinājumi ir ļoti vajadzīgi, jo pašvaldības pienākums ir domāt, kā pēc iespējas ērtāk organizēt satiksmi savā teritorijā, uzskata Sprūdžs. Viņaprāt, šajā ziņā vairāk būtu jādomā par ērti lietojamiem stāvparkiem jeb "Park & Ride" – pagājušajā nedēļā Ulbrokas ielā atklātais gan tam neesot labs piemērs, jo pie tā nav ērtu sabiedriskā transporta savienojumu ar pilsētas centru.

Tiesībsarga birojs iepriekš paudis viedokli, ka bezmaksas sabiedriskais transports Rīgā autovadītājiem stipras snigšanas laikā rada nevienlīdzīgu attieksmi pret mazāk aizsargāto, nabadzības riskam pakļauto sabiedrības daļu, kas ir spiesta pārvietoties ar sabiedrisko transportu visos laika apstākļos, jo nevar atļauties nopirkt automašīnu, tādējādi tiek pārkāpts Satversmē noteiktais tiesiskās vienlīdzības princips.

Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa sacīja, ka regulējumā, kas paredz braukšanas maksas atvieglojumus stipras snigšanas gadījumā autovadītājiem, ir saskatāms labas pārvaldības principa pārkāpums. Pēc tiesībsarga domām, pašvaldībai ir jārūpējas par visiem iedzīvotājiem un jāpilda likumā "Par pašvaldībām" noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas – gādāt par administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību. "Ceļu sanitārā tīrība, tostarp pārmērīga sniega gadījumā, nav aizstājama ar alternatīviem risinājumiem," norādīja Tiesībsarga biroja pārstāve.

Jau ziņots, ka Rīgas dome pagājušajā nedēļā pavēstīja, ka stipras snigšanas laikā autovadītāji Rīgā, uzrādot transportlīdzekļu reģistrācijas apliecību, varēs bez maksas izmantot sabiedrisko transportu.

Pēc domes paustā, šie braukšanas atvieglojumi tiek ieviesti, lai samazinātu satiksmes intensitāti un sastrēgumus stipras snigšanas laikā un atvieglotu ielu uzturēšanas tehnikas darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!