Foto: LETA

Valdība otrdien atbalstīja 5,94 miljonu latu lielas valsts budžeta dotācijas sadalīšanu četrām pilsētām, kurās ir zemākie ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas - Daugavpilij, Rēzeknei, Jēkabpilij un Liepājai.

Atbilstoši valdības lēmumam vislielāko dotāciju - 3,46 miljonus latu - saņems Daugavpils, Liepājai piešķirti 1,07 miljoni latu, Rēzeknei - 918 348 lati, bet Jēkabpilij - 483 429 lati.

Finanšu ministrija (FM) paskaidrojusi, ka valsts budžeta dotācija piešķirta tām četrām pašvaldībām, kurām ir zemākie vērtētie ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas. Daugavpilij šie ieņēmumi ir 272 lati, Rēzeknei 279 lati, Jēkabpilij 288 lati un Liepājai 293 lati, kas pēc valsts budžeta dotācijas saņemšanas uz vienu iedzīvotāju palielināti līdz 306,3 latiem.

Valsts kase nodrošinās finansējuma pārskaitīšanu uz attiecīgās pašvaldības kontu Valsts kasē reizi mēnesī.

Iepriekš jau vēstīts, ka septembra beigās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) dome nolēma piekrist FM piedāvājumam - pašvaldības 2013.gadā tāpat kā šogad saņems 80% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem, vienlaikus valsts izveido dotācijas programmas mazāk attīstītajām novadu pašvaldībām un četrām trūcīgākajām republikas pilsētām.

Pašvaldību savienība bija paudusi vēlmi, lai pašvaldību makos nonāktu 85% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa. Taču nākamgad tiks saglabāta esošā ienākuma nodokļa sadales proporcija - 80% pašvaldībām un 20% - valstij. Iebildums par to izteica Rīgas dome, pārmetot LPS, ka tā neaizstāvot pašvaldību intereses. Rīgas pašvaldība izstājās no LPS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!