Foto: stock.xchng

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija pēc neveiksmīgām sarunām ar premjeru Valdi Dombrovski (V) par valdības plānotajām izmaiņām ārstu darbā, otrdien oficiāli izsludinājusi protesta akciju un aicina visus Latvijas ģimenes ārstus no rītdienas doties "atpūtā" - trīs dienas neejot uz darbu.

Kā portāls "Delfi" uzzināja asociācijā, šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad asociācijas prezidents Pauls Princis un valdes loceklis Andris Baumanis tikušies ar Dombrovski, lai skaidrotu ārstu iebildumus saistībā ar grozījumiem veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, ko otrdien pieņēma valdība.

Izmaiņas paredz turpināt palielināt ģimenes ārstu pienākumus bez nepieciešamā finansējuma, apgrūtinot sniegt palīdzību mūsu pacientiem, uzskata asociācija.

Kopumā ārstu viedoklis otrdien esot ticis uzklausīts, taču skaidri risinājumi nav piedāvāti, tāpēc asociācija aicina biedrus piedalīties ģimenes ārstu brīdinājuma akcijā - trīs dienas ilgā atvaļinājumā no šī gada 19. līdz 21. decembrim.

Kopumā asociācijā ir 1253 biedri - ģimenes ārsti, kas ir ap 90% no kopējā ģimenes ārstu skaita. Asociācija apvieno mediķus no visas Latvijas un savu atbalstu asociācijas nostājai iepriekš izteicis vairākums biedru.

Kā norāda asociācija, ģimenes ārsta prakses šajās "protesta brīvdienās" turpinās būt atvērtas, māsa vai ārsta palīgs turpinās sniegt palīdzību savas kompetences ietvaros, tai skaitā informēs par iespējām saņemt veselības aprūpi citās ārstniecības iestādēs.

Ģimenes ārstu prakses vietās būs izvietota informācija par palīdzības saņemšanas iespējām: par dežūrārsta palīdzības saņemšanas iespējām, par neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izsaukšanu, zvanot pa tālruni "03" vai "112" vai "113" un tuvāko ārstniecības iestādi, kurā iespējams saņemt diennakts neatliekamo medicīnisko palīdzību, tās adresi un telefonu.

Medicīniskas konsultācijas iedzīvotājiem, kuriem nepieciešams medicīnisks padoms vienkāršu saslimšanu gadījumos var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni "66016001", darba dienās darba laikā, bet brīvdienās un svētku dienās - visu diennakti.

Jau vēstīts, ka iepriekš ģimenes ārstu asociācijas pārstāvji pieprasīja arī veselības ministres Ingrīdas Circenes (V) demisiju, jo pēc garām diskusijām strīdniekiem neizdevās panākt kompromisu.

Ģimenes ārstu galvenais iebildums bija tā dēvētās "kvalitātes naudas" sasaistīšana ar ģimenes ārstu pamatmaksājumu jeb kapitācijas naudu, kā arī kvalitātes kritēriju noteikšana par obligātiem.

VM iecere, kas otrdien guva valdības atbalstu, paredz reizi gadā aprēķināt un izmaksāt gada kvalitātes naudu, kurai paredzēti 9% no kapitācijas naudas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!