Foto: Publicitātes foto

Pilnsabiedrību "Nacionālo būvkompāniju apvienība" (NBA) jau ir sākusi indeksācijas parāda atmaksu par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecību.

Kultūras ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, ko valdība šodien akceptēja, teikts, ka, veicot norēķinus par šā gada septembrī veiktajiem būvdarbiem ar kopējo būvprodukcijas vērtību 2,889 miljoni latu, starpmaksājuma apstiprinājumā, kas apstiprināts 2012.gada 29.novembrī, tika ieturēta indeksācijas parāda atmaksa 138 320 latu apmērā.

Līdzīgā kārtībā tiks veikti ieturējumi no katra nākamā ikmēneša starpmaksājuma apstiprinājuma, un indeksācijas norēķini tiks pabeigti līdz būvdarbu pabeigšanai.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija LNB būvniecības procesā no darbu sākuma līdz ēkas būvdarbu pabeigšanai uz izmaksu indeksācijas rēķina būs ietaupījusi aptuveni 8,9 miljonus latu.

Ietaupījuma summu valstij veidojot trīs galvenās pozīcijas, pamatojoties uz līgumu, kas noslēgts ar pilnsabiedrību "Nacionālo būvkompāniju apvienība" (NBA), - līdz šim veiktie indeksācijas norēķini vairāk nekā 5,1 miljona latu apmērā, indeksācijas parāda uzkrājums - 2,6 miljoni latu, kā arī turpmākā indeksācijas prognoze līdz būvdarbu pilnībai pabeigšanai - 1,2 miljoni latu. Šobrīd ir izpildīti 82% ēkas būvdarbu apjoma.

Visi indeksācijā ietaupītie līdzekļi - gan jau veiktie indeksācijas norēķini, gan vēl neapmaksātā daļa un turpmākā prognoze - ir ieplānoti citu LNB projekta vajadzību īstenošanai, kā, piemēram, mēbeļu un aprīkojuma iegādei.

Kultūras ministrijas no NBA ieturētie maksājumi ievērojami pārsniedzot tās summas, kuras būvdarbu izpildītājs līdz šim vēl nav atskaitījis valstij, tāpēc attiecībā uz indeksācijas līdzekļu apjomu, kurus valsts līdz šim nav ieturējusi, nekādi riski netiekot radīti.

Ministrijas prasījuma dēļ projekta būvuzraugs "Hill International" saskaņā ar būvdarbu līgumu pieņēmis lēmumu, ka nesamaksātās indeksācijas summas ieturamas no ikmēneša maksājumiem proporcionāli būvdarbu kopējai prognozētajai vērtībai, lai panāktu pilnīgu atmaksu līdz būvdarbu pabeigšanai.

Patlaban ir sākta indeksācijas parāda atgūšana, un tiek plānots, ka indeksācijas norēķini tiks veikti līdz būvdarbu pabeigšanai. Līdz ar to prognozējams, ka no NBA ieturētais un Kultūras ministrijas rīcībā esošais uzkrājums pēc projekta pabeigšanas nepieciešamajā apjomā varēs tikt izmantots kā garantijas saistību nodrošinājums un pēc garantijas termiņa beigām atmaksāts atpakaļ NBA. Tādējādi Kultūras ministrijai nebūs nepieciešams atvilkt indeksācijas summu no tās rīcībā esošā ieturējuma.

Kā papildu garantijas indeksācijas rezultātā valstij pienākošos līdzekļu iegūšanai ir NBA iesniegtā līguma izpildes nodrošinājuma bankas garantija trīs miljonu latu apmērā, kas dod tiesības ministrijai saņemt no bankas šādu summu līguma nepildīšanas gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!