Foto: DELFI Aculiecinieks
Drīzāk tas ir stāsts par 'balto' un 'zilo' somu grupējumu nebeidzamo strīdu.

Tieši pirms gada no sešiem Somijas prezidenta kandidātiem otrā kārtā bija palikuši tikai divi vīri. Viens (Sauli Nīnisto) parasts precēts cilvēks. Otrs (Peka Hāvisto) neslēpa savu homoseksuālo orientāciju. Viņš izteica tādas atziņas un tādus priekšlikumus, ka somu jaunatne un pat sievietes bija par šo kandidātu. Kāds profesors pat esot teicis, ka tik stratēģiski domājošu cilvēku viņš vēl neesot saticis.

Ticīgās dāmas savukārt šausminājušās. Bet kā viņš brauks starptautiskās vizītēs. Ar savu draugu? Profesors jautājis pretim. Ko mums vajag? Valsts uzplaukumu vai nosacītas tradīcijas? Kādreiz nēģerus arī neuzskatīja par cilvēkiem. Tagad viņu pārstāvis ir spēcīgākās pasaules valsts līderis.

Arī Haminā divos bāros, vēlēšanu dienā pulcējušies pretēji domājošo grupu pārstāvji. Nosacīti viņus sauca par baltajiem un zilajiem somiem. Baltie somi uz savām durvīm uzzīmējuši baltu krustu. Zilie somi nekavējoši divreiz lielāku krustu uztaisījuši no zila materiāla.

Kāds vairāk iedzēris baltais soms esot bļāvis: drīzāk mēness kļūs zils, nekā jūsu kandidāts tiks ievēlēts par prezidentu.

Vēlēšanu naktī abu kandidātu līdzjutēji ar skaļiem kliedzieniem pieskandinājuši visu Haminas centru. Sākumā pat likās, ka par prezidentu būs ne jau baltais kandidāts. Par viņa sāncensi nobalsoja gandrīz pusotrs miljons cilvēku.

Bet vēlāk kļuva skaidrs, ka uz nākošiem sešiem gadiem Somijā par prezidentu būs "parastais" cilvēks.

Nu baltie somi priekā ņēmuši cepures, spaiņus, šķīvjus un laukuma vidū sametuši lielu sniega kaudzi. Tas galā iesprauduši jaunā prezidenta portretu!

Pēc gada pilsētai tika uzdāvināts jauns ūdens tornis. Lielos svētkos tas kļūst daudzkrāsains, bet darba dienu vakaros iedegas zilā krāsā. Par izbrīnu haminiešiem bieži šīs mazās pilsētas debesīs tagad parādās arī jauns spīdeklis - zilas nokrāsas Mēness.

Es, protams, neticu tādam torņu krāsu salīdzinājumam ar vēlēšanām. Bet neviens jau nevar aizliegt pieiet lietām ar humoru.

Kādu vakaru, braucot uz mājām, tiešām ieraudzīju, ka debesīs virs pilsētas ir zils pareizas formas mākoņu sakopojums. Drīz sapratu, ka vainīgs ir zilais ūdens torņa starojums. Tādas, lūk, pēcvēlēšanu atskaņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!