Foto: DELFI

Gripas izraisītās komplikācijas pagājušajā nedēļā prasījušas jau divu cilvēku nāvi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāves Lauras Ševčenko sniegtā informācija.

Gripas epidēmijas līmenis sasniegts visās monitoringa pilsētās, izņēmums ir vienīgi Jūrmalu. Pagājušajā nedēļā no gripas izraisītajām komplikācijām miruši divi gados vecāki cilvēki.

SPKC gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa dati liecina, ka pagājušajā nedēļā reģistrēts 231 gripas saslimšanas gadījums, sasniedzot 229 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Gripas izplatību valstī var vērtēt kā plašu, skaidro SPKC epidemiologi.

Visaugstākā saslimstība novērota Jēkabpilī, Daugavpilī, Jelgavā, Gulbenes novadā, Liepājā un Rīgā. Gripas gadījumi reģistrēti visās vecuma grupās, taču visaugstākā saslimstība bijusi bērniem vecuma grupā no 5 līdz 14 gadiem.

Monitoringā iesaistītās slimnīcas sniedza informāciju par 100 pacientiem, kuri uzņemti slimnīcā ar diagnozi gripa un par 20 pacientiem ar diagnozi gripas iztaisīta pneimonija.

Vecuma grupā līdz četriem gadiem slimnīcās ar gripu ievietoti 27 pacienti, vecuma grupā no 5 - 14 gadiem - 10 pacienti. No 15 - 64 gadiem ar gripu slimnīcā nonākuši 54 pacienti, savukārt deviņi gripas slimnieki bijuši vecumā no 65 un vairāk gadiem. Gripas izraisītās pneimonijas gadījumā stacionēti desmit pacienti vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem un desmit pacienti vecumā virs 65 gadiem.

Lai gripas epidēmijas laikā nesaslimtu ar gripu, SPKC epidemiologi iesaka ģērbties atbilstoši laika apstākļiem; censties pēc iespējas retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku; vēdināt telpas un mitrināt iekštelpu gaisu, bieži uzkopt telpas izmantojot sadzīvē lietojamos mazgāšanas līdzekļus; rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā; izvairīties no pieskaršanās acīm, degunam un mutei ar nemazgātām rokām; pārliecināties, ka arī bērni bieži un rūpīgi mazgā rokas; drēbes kabatlakata vietā izmantot vienreizlietojamas salvetes, pēc lietošanas (deguna šņaukšanas, šķaudīšanas vai klepus) tās izmest un nomazgāt rokas; nelietot kopīgus traukus un galda piederumus (glāzes, karotes un citus); atgriežoties mājās, der izskalot rīkli un degunu (ar kumelīšu, kliņģerīšu vai citas zāļu tējas, vai sāls ūdens), jo deguna un rīkles gļotāda ir gripas vīrusa ieejas vārti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!