Foto: stock.xchng
Iecerētā deputātu skaita samazināšana no 13 līdz deviņiem domniekiem mazajās pašvaldībās jau no 1.jūnija varētu attiekties uz 39 Latvijas pašvaldībām, informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (Reformu partija, RP) preses sekretāre Maija Pētermane.

Lai arī ceturtdien, 24.janvārī, Saeima noraidīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ieceri samazināt deputātu skaitu gandrīz visās pašvaldībās jau no šajā gadā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, pirmdien koalīcijas partneri pauda apņēmību šādu ieceri ar 51 Saeimas deputāta parakstu iesniegt atkārtoti jau uz 31.janvāra Saeimas plenārsēdi.

Koalīcijas padomes sanāksmē pirmdien apspriestā iecere paredzēs, ka novados ar iedzīvotāju skaitu līdz 5000 deputātu skaits tiks mazināts no 13 līdz deviņiem, atgādināja Pētermane.

Saskaņā ar datiem par reģistrēto iedzīvotāju skaitu pašvaldībās, kas bija pieejami 2012.gada 1.jūlijā, ir 39 mazo novadu domes, kur deputātu skaits būtu jāsamazina.

Viņa paskaidroja, ka pirms administratīvi teritoriālās reformas 2009.gadā mazajās pašvaldībās ar iedzīvotāju skaitu līdz 5000 bija septiņi vai deviņi deputāti, bet pēc reformas – 13.

Tomēr daudzi novadi reformas dēļ nemaz neapvienojās, bet palika līdzšinējā pagasta teritorijā, pieņemot novada nosaukumu. Tādi mazo pašvaldību grupā ar iedzīvotāju skaitu līdz 5000 bija, piemēram, Alsungas, Baltinavas, Cesvaines, Mālpils, Sējas, Skrīveru novads, norādīja Pētermane.

Grozījumu pieņemšanas gadījumā deputātu skaits samazināsies, piemēram, Aglonas, Vecpiebalgas, Viesītes, Zilupes novadā un citos. Vismazāk iedzīvotāju reģistrēts Baltinavas novadā – 1297 cilvēki.

Jau vēstīts, ka, neskatoties uz koalīcijā panākto vienošanos par atbalstu virzītajām izmaiņām pašvaldību deputātu skaitā, vairāki tautas kalpi 24.janvāra Saeimas sēdē nobalsoja pret šiem grozījumiem, ko pēc tam izskaidroja ar jucekli un nogurumu.

Saeimas koalīcijas partneri RP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība pēc tam pirmdien solīja atbalstu RP ministra Sprūdža virzītajai iecerei samazināt deputātu skaitu mazajās pašvaldībās jau no 1.jūnija un plāno skatīt izmaiņas Saeimā steidzamības kārtā ‒ tikai divos lasījumos.

Savukārt izmaiņas deputātu skaitā lielākajās pašvaldībās tiks skatītas parastajā kārtībā – trijos lasījumos – un, visticamāk, netiks attiecinātas uz jau 1.jūnijā ievēlētajām domēm.

Sākotnēji grozījumi pašvaldību vēlēšanu likumā paredzēja, ka novados, kuros iedzīvotāju skaits ir līdz 5000, būtu deviņi deputāti, no 5001 līdz 20 000 iedzīvotāju – 11 deputātu, no 20 001 līdz 50 000 iedzīvotāju – 13 deputātu, vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju – 15 deputātu.

Republikas pilsētas domē, izņemot Rīgas domi, ievēlējamo deputātu skaitu noteiktu atbilstoši iedzīvotāju skaitam, kāds attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā vēlēšanu izsludināšanas dienā ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā: līdz 50 000 iedzīvotāju – 13 deputātu, vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju – 15 deputātu.

Grozījumi paredzēja arī gandrīz divreiz samazināt Rīgas domes sastāvu līdz 35 deputātiem pašreizējo 60 vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!