Foto: LETA

Reformu partija (RP) ir piedāvājusi saviem partneriem valdības koalīcijā – "Vienotībai" un Nacionālajai apvienībai (NA) - vienoties par sadarbību Rīgas domē pēc 1.jūnija pašvaldību vēlēšanām, par sadarbības principu izvēloties kopīgu darbu visu rīdzinieku labā, portālu "Delfi" informēja RP.

Partija uzsvērusi, ka svarīgi panākt, lai nākamā sasaukuma Rīgas domes darbs būtu vērsts uz rīdzinieku labklājības un dzīves kvalitātes celšanu, un pilsētai un rīdziniekiem svarīgu saimniecisku jautājumu risināšanu. Politiskajām partijām jāspēj kopīgi strādāt visu rīdzinieku labā "neatkarīgi no to tautības, reliģiskās pārliecības, politiskajiem uzskatiem vai sociālā statusa".

"Lai nodrošinātu patiesu un reālos darbos balstītu sadarbību, RP aicina koalīcijas partnerus ievērot savstarpējo cieņu, uzticību, koleģialitātes un godprātības principus gan Rīgas pašvaldību vēlēšanu kampaņas laikā, gan jau pastāvošajos sadarbības ietvaros Saeimā un Ministru kabinetā, nodrošinot sadarbību, savstarpēju atbalstu un saskaņotu rīcību kopīgo mērķu sasniegšanai jautājumos, kas skar pašvaldību darbību un valdības deklarācijā noteikto mērķu sasniegšanu," klāstīts RP piektdien izplatītajā paziņojumā.

RP piektdien ir nosūtījusi savu sadarbības piedāvājumu partneriem izskatīšanai un papildināšanai, piedāvājot iekļaut tajā partneriem svarīgās iniciatīva un mērķus.

Sadarbības vienošanās projektā kā kopīgā darba prioritātes ir nosauktas rīdzinieku akūto saimniecisko jautājumu risināšana un atbildīgs darbs, lai iespējami mazinātu pilsētnieku komunālos izdevumus; iedzīvotāju iesaistīšana pilsētas plānošanas procesos; efektīva un sabalansēta Rīgas budžeta plānošana; budžeta plānošana un tērēšana atbilstoši pilsētas attīstības stratēģijai; sociālais atbalsts mazaizsargātajām iedzīvotāju kategorijām, sociālās nevienlīdzības mazināšana; saliedēta sabiedrība; nostiprināta latviešu valodas loma vispārējās izglītības sistēmā un kultūrvidē.

RP izpaudusies, par sadarbības nosacījumiem nosaucot arī tādus uzdevumus kā profesionāla, efektīva un uz sabiedrības interesēm vērsta pārvaldība pašvaldībā, tās iestādēs un uzņēmumos; birokrātijas mazināšana; korupcijas risku minimizēšana; atbalsts ģimenēm ar bērniem un rīdzinieku dzimstības veicināšana; izglītības kvalitātes celšana, sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju nodrošinot modernu mūsdienu mācību vidi un līdzdarbojoties pedagogu motivācijas, atalgojuma un profesionālās kvalitātes novērtēšanas programmas izstrādē un ieviešanā; lielākas rūpes par vispārējās izglītības iestādēm un sadarbība ar augstākās izglītības iestādēm; atbalsts uzņēmējiem un investīciju piesaiste augstas pievienotās vērtības ražotnēm un pakalpojumiem, kā arī vides kvalitātes uzlabošana Rīgas pilsētā.

Tāpat RP arī uzskata, ka sadarbība pašvaldību līmenī ir jāskata kopsakarā ar kopīgu darbu valdības koalīcijā. Tāpēc, piedāvājot sadarbību, RP ir uzrunājusi partnerus arī par tām svarīgajām prioritātēm nacionālajā līmenī, kas skar pašvaldības un tās iedzīvotājus, un par kuru virzīšanu partneri jau ir vienojušies, parakstot valdības deklarāciju, pausts paziņojumā.

RP  ar mērķi nodrošināt efektīvu sadarbību nacionālajā līmenī jautājumos, kas skar rīdzinieku labklājību, labu pārvaldību Rīgas pašvaldībā un pilsētas attīstību, rosina partnerus kopīgi apstiprināt apņemšanos virzīt nozīmīgas strukturālās reformas un valdības deklarācijā nostiprinātās un valstiski nozīmīgās iniciatīvas Ministru kabinetā un Saeimā.

Partija kā turpināmus pasākumus nosaukusi  pašvaldību deputātu skaita samazināšanu, pašvaldību referendumu ieviešanu; ostu pārvaldības modeļa izvērtēšanu un grozījumus ostu darbību regulējošos normatīvajos aktos, lai nodrošinātu ostu darbības efektivitātes un pārvaldības uzlabošanu; atkritumu apsaimniekošanas sistēmas sakārtošanu; vienotas publisko pakalpojumu sistēmas pilnveidi un ieviešanu; valsts kapitāldaļu reformas īstenošana, vienojoties par tās principu piemērošanu pašvaldību uzņēmumiem.

Tāpat RP uzskata, ka jāturpina tādas reformas kā atbalsts valsts budžeta finansēta līdzfinansējuma fonda izveidei darba vietu radīšanai un publiskās infrastruktūras izveidošanai, lai sekmētu investīciju piesaisti pašvaldību teritorijās; mācību līdzekļu definīcijas noteikšana un finansēšana, valsts un pašvaldības atbildības sadalījumu to finansēšanā; iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšana par papildus 4%, pārliekot nodokļu slogu uz nekustamā īpašuma nodokli; Latvijas augstskolu starptautiskas konkurētspējas stiprināšana, ārvalstu studentu piesaiste un reģionu augstskolu attīstīšana.

Jau vēstīts, ka pašlaik RD opozīcijā esošās partijas "Vienotība" Rīgas saraksta līdere Sarmīte Ēlerte aicinājusi pašreizējos valdības koalīcijas partnerus - Reformu partiju (RP) un Nacionālo apvienību (NA) - noslēgt trīspusēju vienošanos par sadarbību Rīgas domes vēlēšanās. "Vienotība" par kopīgi sasniedzamiem mērķiem uzskata augstu pilsonisko līdzdalību vēlēšanās un visu vēlētāju balsu pārstāvniecību Rīgas domē, tomēr NA un RP nesteidzās šādu vienošanos slēgt.

NA Rīgas mēra kandidāte Baiba Broka iespējamajiem nākamās Rīgas domes (RD) koalīcijas partneriem – "Vienotībai" un Reformu partijai - piedāvājusi vienoties, ka Rīgā starp galvenajām prioritātēm ir latviska izglītības sistēma un kultūrtelpa, kā arī birokrātisko šķēršļu mazināšana un korupcijas izskaušana pašvaldībā.

Tikmēr RP Rīgas mēra amata kandidāte Inga Antāne norādījusi uz līdzšinējām sadarbības problēmām koalīcijā un neatbalstītajām RP idejām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!