Foto: DELFI Aculiecinieks
Sestdien rīdziniekiem bija satriecoša iespēja vairāk iepazīties ar Rīgu. Tā kā 21. februāris ir Starptautiskā Tūristu gidu diena, tad jebkurš iedzīvotājs varēja pievienoties bezmaksas ekskursijām pa pilsētas centru.

20 dažādi Rīgas apskates maršruti


Foto: DELFI Aculiecinieks

Pie Pulvertorņa savācās gidi un piedāvāja aptuveni 20 dažādus maršrutus: Bulvāru gredzens, Vecrīgas baznīcas, akmens zoodārzs Rīgas centrā, agrīnā jūgendstila šedevri Rīgas arhitektūrā, bērnu ekskursijas un citus. Stāstījumu bija iespējams klausīties vairākās valodās – latviešu, krievu, angļu un vācu.

Neskatoties uz salto, bet saulaino laiku, daudzi vēlējās uzzināt vēl nezināmo par savu pilsētu.


Akmens zoodārzs Vecrīgā


Foto: DELFI Aculiecinieks

Mūsu izvēle krita uz "Akmens zoodārzu Vecrīgā". Paveicās, ka gids nestāstīja tikai par dzīvnieku figūrām, bet arī par citiem arhitektūras elementiem. Ekskursija ilga aptuveni divas stundas.

Pirmais apskates objekts bija "Lauvas aptieka" – viena no vecākajām aptiekām pilsētā. Tās dibinātājs bija pazīstamais Rīgas zinātnieks Benjamins Fišers. Uz ēkas fasādes attēlota lauva kā mājas aizsarga simbols.

Rīgas Krievu drāmas teātris ar bitēm


Foto: DELFI Aculiecinieks

Iepriekš nekad nebiju pievērsusi uzmanību, ka Rīgas Krievu teātri izrotā nātre, pie kuras lido bite. Arhitekta ideja bija, ka pēc darba cilvēkiem ir jāsavācas vienviet un jāatpūšas kopā, tādējādi saliedējot sabiedrību.

'Zilā govs' ar zilām asinīm


Foto: DELFI Aculiecinieks

Gide pastāstīja arī par populāro kafejnīcu "Zilā govs", kas atrodas Līvu laukumā. Turklāt pati govs figūra ir pelēkā krāsā. Noteiktas teorijas, kāpēc tā nosaukta par zilu, nav. Kāds teica, ka viņa daudz peldējusi, citi domā, ka viņas dzīslās rit zilas asinis.

Svētais Georgs cīnās ar pūķi


Foto: DELFI Aculiecinieks

Apmeklējām arī Brēmenes muzikantu pieminekli, kur tradicionāli labai veiksmei jāpaberzē ēzelīša purniņš.

Turklāt tikai nedaudzi zina, ka Bāriņtiesas ēkā ir Svētā Georga un pievarētā pūķa attēls. Savukārt, bija pārsteidzoši atklāt, ka uz Latvijas Radio ēkas ir attēlots rūķis, kas iegūst dimantus. Turklāt tā ir tikai maz daļiņa no visa, ko šajā dienā uzzinājām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!