Foto: AFP/Scanpix
Pērn ar rotavīrusu slimojuši 2874 cilvēki, no tiem vairāk nekā puse bijuši bērni vecumā no sešām nedēļām līdz 24 mēnešiem - kopā 1934 bērni, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Ik gadu starp bērniem vecumā no sešām nedēļām līdz 24 mēnešiem tiek novēroti 75% līdz 85% no visiem rotavīrusu infekcijas gadījumiem.

Kā skaidro Veselības ministrija (VM), rotavīrusu infekcija uzskatāma par tipisku bērna vecuma zarnu infekciju, kas ir ļoti lipīga, tāpēc tās izplatību ir grūti kontrolēt. Tieši tādēļ vakcinācija tiek uzskatīta gan par vienīgo kontroles mehānismu, kas spēj būtiski ierobežot slimības izplatību, gan par optimālāko pirmās izvēles profilakses līdzekli.

Plānots, ka no 2014.gada 1.janvāra vakcinācija pret rotavīrusu bērniem divu mēnešu vecumā būs obligāta un to apmaksās valsts.

Pasaules Veselības organizācijas pozīcija attiecībā uz vakcīnām ir, ka pieejamās vakcīnas pret rotavīrusu infekciju ir vienlīdz drošas un efektīvas un tās nodrošina 90% līdz pat 100% aizsardzību pret nopietnām saslimšanām ar rotavīrusu un apmēram 74% līdz 85% aizsardzību pret jebkura smaguma rotavīrusu izraisītām diarejām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!